06 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Allt fler handlar second hand inför julen

Såväl Myrorna som Erikshjälpen vittnar om ökad försäljning efter att second hand utsågs till årets julklapp.

Det återvunna plagget har utsetts till Årets julklapp och kronprinsessan Victoria valde att gå på Nobelfest i mamma drottningens gamla klänning. Second hand-trenden har fått draghjälp och är het i julhandeln.

– Försäljningen har jämfört med föregående år ökat med ungefär tio procent sedan Årets julklapp blev offentlig. Det går jättebra för oss och våra butiker rapporterar att de ser många nya kunder som inte varit där förut, så det är jätteroligt, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.

Ökat miljömedvetande

Tomas Bjöersdorff är chef för Erikshjälpens second hand-verksamhet och han vittnar också om ökad försäljning.

– December ser ut att bli bättre än tidigare år. Och då jämför vi med förra året, som i många stycken var rekordår för Erikshjälpen.

Han tror att utnämningen av Årets julklapp bara är en av flera bidragande orsaker.

– Medvetenheten har blivit starkare hos privatpersoner om att miljöeffekten är direkt avhängig av hur vi konsumerar. Vi har också en trend sedan några år där framför allt ungdomar söker sig till våra butiker för att hitta sin speciella stil, säger Tomas Bjöersdorff.

Fler artiklar från Nyheter