Nyheter

Belgien förbjuder kosherslakt

Ett hot mot religionsfriheten i Europa eller en nödvändig åtgärd för en humanare djurhållning. Åsikterna går isär då kosher och halalslakt förbjuds i den flamländska regionen i Belgien.

Sedan nyår är det förbjudet med såväl judisk som muslimsk rituell slakt i den flamländska delen av Belgien och senare i år kommer även Vallonien att införa samma förbud.

Motivet bakom lagstiftningen ska vara att mildra smärtan för djuren i samband med religiös rituell slakt, där djuren slaktas utan bedövning. Förbudet har uppmuntrats av djurrättsaktivister som menar att det här är inhumant.

Men frågan har ytterligare en dimension, religionsfrihet.

Såväl judar som muslimer påverkas av beslutet och flera religiösa företrädare lyfter nu ett varningens finger och säger att religionsfriheten i Europa blir allt mer inskränkt.

– Det här är en sorgens dag för Europas judar, en sorgens dag för religionsfrihet i Europa, är rabbinen Pinchas Goldschmidts kommentar efter det belgiska förbudet mot kosherslakt.

Kommer att protestera

Pinchas Goldschmidt är ledare för organisationen "Conference of European Rabbis" och säger till Jerusalem Post att flera rabbiner kommer att samlas i Belgien under våren för att protestera mot förbudet, som han menar gör det svårare att leva som jude i Europa.

– Gång på gång säger EU:s ledare till den judiska befolkningen att det inte finns ett Europa utan judar. Men dessa förbud underminerar sådana påståenden, säger Pinchas Goldschmidt.

Även muslimska företrädare uttrycker en liknande oro i och med att halalslakt förbjuds i stora delar av Belgien. Flera företrädare vill också väva ihop frågan med en växande islamofobi och antisemitism.

Förbjudet i Skandinavien

I hela Skandinavien är kosher- och halalslakt redan förbjuden, med vissa undantag.

Det innebär att judar och muslimer i Sverige som håller på de religiösa föreskrifterna måste äta importerat kött.

– Den omedelbara konsekvensen i Belgien blir nu att även de måste importera kött från andra ställen, säger Eli Göndör, religionsvetare och islamolog, till Dagen.

Han menar att det finns en dubbelmoral i det här, att förbud mot halal och kosher ofta sker utifrån argument om djurens väl och ve samtidigt som det finns en djurindustri där såväl slaktmetoder som hanteringen av djur kan kritiseras på många punkter.

– I Sverige har vi ett system där vi bedövar grisar innan slakt genom att gasa ihjäl dem i stora behållare. Jag vet inte om någon kan tro att det är ett djurvänligare sätt att slakta på, säger Eli Gönder.

I stället menar han att lagar av det här slaget framför allt handlar om att skicka en signal till den muslimska befolkningen.

– Men det går inte bara att förbjuda halal, så därför får judar också ta smällen.

Vill skärpa reglerna

Även här ser Eli Gönder en dubbelmoral, där politiker å ena sidan lyfter fram hur viktiga minoriteter är, samtidigt som man ger sig på deras hjärtefrågor.

Att Sverige skulle ändra på sitt förbud finns det inget som tyder på i dag. Däremot har det kommit in förslag att ytterligare skärpa reglerna.

SD-toppen Richard Jomshof skrev nyligen en motion där han, utifrån ett djurrättsperspektiv, även vill införa ett förbud mot att importera kosher och halalkött.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig