Nyheter

Bönegrupp fick lämna Uppsala domkyrka

En grupp på ungefär 50 personer hade i lördags samlats i Uppsala domkyrka för att be om att konstverket "Judesuggan" skulle försvinna. Bönen krockade dock med annan pågående gudstjänst.

1 av 2

På en av pelarna i Uppsala domkyrka sitter en skulptur från 1300-talet. Den kallas för "Judesuggan" och är en antisemitisk symbol. I anslutning till verket finns en plakett med ett uttalande från kyrkomötet om att Svenska kyrkan tar tydligt avstånd från all form av antisemitism.

Med jämna mellanrum drar verket uppmärksamheten till sig och i lördags var det dags igen. Ett 50-tal personer, ledda av den fristående bibelläraren Lars Enarson, stod under konstverket och bad att den skulle försvinna.

- Vi hade i förväg noggrant informerat alla som deltog i bönen vad det hela handlade om, så de flesta gick omkring i kyrkan och bad tyst för sig själva, säger Lars Enarson till Dagen.

Läs mer: Judisk organisation till fotbollsfans: Sluta kalla er yids

La ut video

På den video som gruppen la ut på Youtube strax efteråt kan man dock se och höra ett flertal personer be högt. Detta störde en pågående middagsbön i närheten, vilket medförde att kyrkvärden fick visa gruppen ut ur kyrkan.

- Det är alltid tråkigt med den sortens krockar, särskilt för personalen som måste hantera det, säger Lars Åstrand, domkyrkokaplan.

- Jag önskar att gruppen hade hört av sig innan så hade vi kunnat hitta ett tillfälle för detta. Bön mot antisemitism finns det utrymme för.

Lars Enarson håller med om att de borde ha sökt tillstånd för bönen, men menar att det handlade om tidsbrist i planeringen.

- När vi inte kunde stå vid judesuggan utan blev hänvisade till en annan plats i kyrkan passade några av oss på att helt spontant be lågmält där utan att göra något väsen av oss som kunde störa någon, säger han.

Läs mer: Bönen som ramar in manifestationen för konvertiter

Kontakt innan

Lars Enarson har på lekmannanivå engagerat sig starkt i riksdagsvalet och där varit tydlig med sin åsikt om att han anser att Sverigedemokraterna är det enda alternativet för en politiskt ändrad kurs.

Om gruppen kommer tillbaka till Uppsala domkyrka för att be önskar domkyrkokaplan Åstrand att de kontaktar honom innan.

- Den enda reservation jag vill göra är att när grupper hör av sig så vill jag veta vilka de är, vem som står bakom. Jag känner inte till den här rörelsen. Men den bön man ser i videon de lagt ut hade fått plats i domkyrkan, säger han.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig