Nyheter

Test med konvertiters frågor för svårt för teologer

Det nätbaserade frågetestet "Är jag kristen?" har på kort tid fått många att svara på frågor om kristen tro. Vid testets slut får man resultatet, är man kristen eller inte?

Alla frågor i testet har använts av eller används fortfarande av Migrationsverkets tjänstemän. "Vad är skillnaden mellan den protestantiska och den ortodoxa kyrkan?", "Hur många delar består Nya testamentet av?". Dessa två frågor och en handfull andra har asylsökande som berättat att de konverterat och blivit kristna fått svara på när de sökt uppehållstillstånd.

Snabb spridning

Testet har tagits fram av Sofia Gabrielsson och Micael Grenholm och har snabbt fått spridning på nätet. Efter mindre än ett dygn hade 18 000 testat sig själva. Båda är sedan länge engagerade för att hjälpa flyktingar och med testet vill de sätta ljus på Migrationsverkets bedömning av personer som säger sig ha blivit kristna. De flesta som svarar på testets alla frågor bedöms som "Inte kristen". Inte ens teologer och präster klarar testet.

Läs mer: Migrationsverket: ”Testet är missvisande”

- Det är otroligt upprörande hur dålig kvalité det är på många av de frågor som Migrationsverket ställer till konvertiter, säger Micael Grenholm.

- Det finns ett stort problem med det här som vi vill uppmärksamma. När inte ens doktorer i teologi kan svara rätt, hur ska då en människa som är ny i sin tro kunna göra det?

Skarp kritik

Bland andra Sveriges kristna råd (SKR) har vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot myndighetens sätt att bedöma kristen tro. Både SKR och skaparna av frågetestet "Är jag kristen?", menar att Migrationsverket skulle behöva mer hjälp av teologer och andra kunniga för att bedöma om en person är genuint kristen eller inte.

- De tar inte präster och pastorers intyg på allvar, menar Grenholm.

- Det är på samma sätt som att tro att tjänstemännen skulle ha mer medicinsk kompetens än läkare.

Dagen söker Migrationsverket för att svara på kritiken.

Läs mer: Biskop: Ovärdig hantering av Migrationsverket

Läs mer: Stor uppslutning vid manifestation för konvertiter

Fler artiklar för dig