Nyheter

Pussande kyrkoherde varnas

En kyrkoherde verksam i Mellansverige får en skriftlig erinran av domkapitlet. Anledningen är att han ska ha pussat en kvinna i samband med ett möte på hans kontor.

När en kvinna besökte kyrkoherden på hans kontor, tillsammans med sina två barn, blev det inte alls som hon tänkt sig. Enligt kvinnan ska kyrkoherden lockat iväg barnen med hjälp av några påskägg och sedan gett henne tre pussar, en på vardera kind och en på munnen.

Kyrkoherden förnekar inte pussarna, men menar att det var för att önska henne glad påsk på ett sätt som man enligt tradition gör i "öststaterna". Kvinnan uppger att hon var helt "paralyserad" av händelsen och hade kommit till kyrkoherden i hopp om att få tala om tidigare övergrepp hon varit med om.

Läs mer: Kyrkoherde hotade polis - skyller på blodsockerfall

Begravde mormodern

Kyrkoherden och kvinnan hade kommit i kontakt i samband med begravningen av hennes mormor. Det var under påsken för snart fyra år sedan som händelsen utspelade sig. Det är dock först nu som domkapitlet kommit med sitt utlåtande.

"I ett samtal som detta åtnjuter prästen i egenskap av själasörjare och representant för kyrkan ett särskilt förtroende. I det förtroendet ingår att veta var gränsen går för andras personliga integritet." skriver domkapitlet.

Läs mer: "Jag var för ekumenisk för Svenska kyrkan"

Mådde dåligt

Det är framför allt tre faktorer som domkapitlet tagit i beaktande; att kyrkoherden visste att kvinnan mådde dåligt, att samtalet föregicks av en kyrklig handling, det vill säga begravning, och att det fanns en avsikt att samtala om kvinnans livssituation. Det gör att kyrkoherden får en skriftlig erinran för sitt handlande. Det är den lägsta graden av påföljder.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig