01 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Metodisterna: Nej till samkönade äktenskap

Med röstsiffrorna 438–384 sa United Methodist Church nej till samkönade äktenskap. Nu talar mycket för lokala protesthandlingar och att samfundet splittras.

1 av 3

En del av motståndarna till den så kallade "traditionella planen" grät medan andra uttryckte vrede sedan det visat sig att förslaget om att regionala och lokala kyrkor skulle ges möjlighet att fatta mer HBTQ-vänliga beslut hade röstats ned.

– Om vi tar in det här viruset i vår kyrka kommer det att göra oss alla sjuka, sa Thomas Berlin, pastor i Virginia, enligt nyhetsbyrån AP.

Han förutspådde att många gudstjänstfirare i metodistkyrkor och att vissa regionala organ nu kommer att lämna kyrkan, medan andra kommer att "stanna och kämpa", till exempel genom att utföra bröllop mellan samkönade par även om det innebär straff.

Försökte förhala omröstningen

Enligt AP gjorde motståndare sitt yttersta för att försvaga förslaget och förhala omröstningen. Bland att försökte de förlänga debatten ända till en obligatorisk paus som var avsedd för att tömma arenan. En delegat efterfrågade även en undersökning för att kontrollera om röstköp hade skett.

Skapad genom en sammanslagning 1968, uppger United Methodist Church att de har cirka 12,6 miljoner medlemmar över hela världen, inklusive nästan 7 miljoner i USA.

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, har funnits på plats i St. Louis under den extrainsatta konferensen. Det svenska samfundet är anslutet till United Methodist Church utan att vara fullvärdig medlem, vilket innebär att de inte har rösträtt.

Talkörer och sånger

Tidigare i veckan rapporterade han till Dagen att stämningen i arenan var spänd.

Läs mer: Risk att världens metodister splittras

– Det är säkert några tusen på läktarna och så brukar det inte vara. Utanför arenan där konferensen hålls demonstrerar folk och delar ut knappar, pins och annat material. Även inne i arenan störs ordningen ibland av talkörer eller sånger.

Han konstaterade även att det fanns en reell risk att United Methodist Church skulle spricka.

– Det finns tre-fyra föreslagna vägar som är tänkta att kunna klara hålla samman kyrkan, men stora grupper har på förhand sagt att om det blir en viss riktning så kommer man att lämna.

"En biblisk plan"

Den slutliga framgången för den så kallade traditionella planen berodde enligt AP på en allians av konservativa i USA och i andra länder. Cirka 43 procent av delegaterna var från utlandet, främst från Afrika, och bland dem var stödet för HBTQ-förbudet överväldigande.

– Om förbudet hade luckrats upp skulle kyrkan i Afrika att upphöra att existera, sa den liberianska pastorn Jerry Kulah.

– Vi har inget annat val än att ställa oss bakom den traditionella planen, det är en biblisk plan.

Världskongress 2020

Innan omröstningen varnade en grupp teologiska metodistskolor för att kyrkan skulle "förlora en hel generation ledare i USA" om förslaget röstades igenom.

Tim Bagwell, pastor i Georgia, kallade resultatet "djupt smärtsamt". Men han sa att hans kyrka kommer att stanna kvar i United Methodist Church åtminstone till 2020 när nästa världskongress äger rum. Enligt AP hoppades han att nya delegater skulle väljas innan dess och att de kunde byta kurs till en mer inkluderande kyrka.

En av de pastorer i USA som stöttade det segrande förslaget, Scott Hagan från Georgia, sa samtidigt att liberalernas nedröstade alternativ skulle ha gett ett tvetydigt budskap.

– Att varje kyrka, eventuellt i samma stad, ska erbjuda ett eget perspektiv och praktik skulle säkert vara förvirrande för allmänheten som kommer till kyrkan för vägledning, sa han.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter