18 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkhunden Majken trivs bland barn och unga

Cecilia Thure är matte till Majken och flera dagar i veckan jobbar de i kyrkan tillsammans. Majken är kyrk-och resurshund, och tillsammans försöker de hjälpa barn och unga som har det jobbigt att må lite bättre, berättar Cecilia.

1 av 2

– Majken blir jätteglad av att komma till kyrkan, hon sticker in direkt, säger Cecilia om fyraåriga dvärgschnauzern Majken.

När Dagen ringer har kyrkan i Aneby pastorat just haft besök av biskop Martin Modéus i sällskap av ärkebiskop Antje Jackelén.

– För Majken var det nog en tråkig dag. Hon skulle bara visa upp sig en lite stund, och det tycker hon är tråkigt, säger Cecilia.

Om människor är kändisar eller ej bryr sig inte Majken om.

– Inte ett dugg. Hon är glad oavsett om det är ärkebiskopen eller någon annan, säger Cecilia.

Men människor, det tycker Majken om. Barn och unga, inte minst. Majken springer dem glatt till mötes och visar sin glädje.

Närvaron kan räcka

Många av de unga som av olika anledningar har problem, får tröst av att träffa Majken de två dagar i veckan som Cecilia har med sig hunden till jobbet.

– Kyrkan bor granne med skolan och vi har ett nära samarbete. Här blir Majken en jättefin bro mellan skola och kyrka, berättar Cecilia, som även hjälper till som rastvakt på skolan.

– Hunden är en bra ursäkt om man behöver röra på sig. Hunden kan också hjälpa mot koncentrationssvårigheter. Ibland är bara närvaron tillräcklig. Man kan använda hunden på många sätt, bara fantasin sätter gränser.

Två av fyra dagar har Cecilia med Majken till jobbet.

Resurshundförare

Cecilia jobbar med barn och unga i kyrkan sedan 1996. Hon har fått ett eget rum för att kunna ha med hunden i jobbet.

– Idén att arbeta med hundar på det här sättet har jag haft väldigt länge men bestämde mig för att utbilda mig efter att vår son blev sjuk i leukemi. Han var 16 år då. Det betydde jättemycket för honom då med våra hundar.

I dag är sonen frisk och har egen familj. Cecilia tog fasta på vad hundar betytt för sonen, och utbildade sig till resurshundförare. I familjen Thure finns i dag hela fem hundar, och Cecilia säger att hon har märkt att hundarna betyder mycket för de barn och unga som kommer på besök i familjen.

– Jag är själv uppväxt med djur. Hundar har jag hållit på med i hela mitt liv, och jag har alltid vetat att djur är viktiga, men samhället har inte alltid varit moget för att förstå det, säger Cecilia.

”Bästa stunden”

Beviset för att en hund kan göra all skillnad i världen är när barn och unga - ibland försiktigt - uttrycker den glädje de känner i mötet.

–  Tonåringar säger inte alltid så mycket. Men en gång var det en flicka på 14 år som jag tog med på promenad med hunden och sedan bad hålla den en stund. På eftermiddagen berättade någon för mig att flickan tagit en bild på sig och hunden och postat på sociala medier. Där hade hon skrivit: ”bästa stunden på dagen”.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar