09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkoledare åkte kollektivt mellan Göteborg och Kalix

I samband med årets fasta tog Equmeniakyrkan beslutet att utmana sig själva och andra genom att resa så klimatsmart som möjligt. En konsekvens av det blev att samfundsledaren Lasse Svensson nu åkt kollektivt i 130 mil.

Årets fasteutmaning för samfundet Equmeniakyrkan handlar om att avstå från färdmedel som använder fossila bränslen. Den nationellt anställda personalen skippar alltså bil, båt och flyg under några veckor för att sätta fokus på vår klimatpåverkan. Något Dagen tidigare rapporterat om.

Läs mer: Teolog: ”Kristna måste ta miljöhänsyn”

Resa i ett dygn

Men vilka praktiska konsekvenser får det då för den hyfsat kringresande gruppen av kyrkoledare och personal? För Lasse Svensson, kyrkoledare, har det just inneburit en i runda slängar 20 timmar lång resa genom Sverige.

– Jag rullade från Göteborg klockan 18.30 i fredags kväll och kom fram i dag, lördag strax före klockan 15. Sista biten åkte jag buss från Luleå, berättar Lasse Svensson, som befinner sig på en ekumenisk temahelg i Kalix.

Han vill inte gärna slå sig för bröstet, det finns ju många som åker nattåg menar han, men lite kämpigt medger kan Lasse Svensson ändå medge att det var.

– Vissa tåg undrar man ju från vilken sida av andra världskriget de kommer, före eller efter. Mitt tåg var riktigt slitet och kändes gammalt. men jag sov hyfsat. Jag är van att sova i båt på somrarna, där vaggas man också till sömns.

Läs mer: Årets förebild, kandidat 2: Johannes Widlund vill inspirera till en mer hållbar livsstil

Slitna tåg

Ska fler lockas av att välja bort flyget för tåget behövs det göras en hel del, tror Lasse Svensson. Bygga ut infrastrukturen är en sak, rusta upp tågen en annan.

Finns det en risk att en fasteutmaning på det här sättet mest blir ett spel för gallerierna innan man återgår till det normala igen?

 

– Det är en uppenbar risk med all fasta tror jag. Den ska ju först och främst vara för den inre människan. Det finns en dubbelhet i att göra en sådan här satsning, att skicka ut pressmeddelanden och så. Samtidigt vill vi få fler att ta kliv framåt på det här området.

Lasse Svensson menar att det får bli ett test och efter fastan ska personalen utvärdera om det gått. Återstår att se hur han tar sig till Kalix nästa gång.

 

 

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar