08 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Björn Ranelid ilsknade till i kyrka

Det var under gårdagens föredrag i Hjorthagens kyrka som den folkkäre författaren ilsknade till. – Det är första gången som någon säger till mig att jag inte kan tala svenska. Det är klart att jag blir ledsen, säger Ranelid till Aftonbladet.

I lördags var Björn Ranelid inbjuden till Hjorthagens kyrka i Stockholm för att prata om kärleken och ordet. En person i publiken, en kvinna från Tyskland, ska ha bett honom att tala tydligare, vilket fick Björn Ranelid att vilja avbryta hela föredraget, enligt Aftonbladet.

Kyrkoherde Annelie Lowén var den som hade bjudit in författaren och fick rycka in som medlare.

– Han blev sur och hade ingen lust att fortsätta. Men det var tjugo minuter kvar. Jag bad honom att fortsätta vilket han gjorde, säger hon.

Läs mer: Bakom kulisserna: Dagens människa med Björn Ranelid

Blev sårad

Föredragshållaren själv säger till Aftonbladet att kvinnans kommentar gjorde honom ledsen.

– Det är första gången som någon säger till mig att jag inte kan tala svenska. Det är klart att jag blir ledsen, hur skulle du själv reagera? Hon var den enda som kommenterade och hon var tyska och säger att jag inte kan tala svenska. Jag sa, jag kanske inte ska fortsätta tala om jag nu inte pratar svenska, men alla började jubla när jag fortsatte, säger Björn Ranelid.

Han menar också att det finns en djupare aspekt av att få tala sin egen dialekt.

– Har man inte sin frihet att tala hur man vill blir det en form av inskränkning och då är det frågan om diktaturer, säger Ranelid till tidningen.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter