16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristne tränaren sparkad trots toppkänning

En fjärdeplats är inte gott nog. Kristne Darren Moore har oväntat fått sparken som manager av West Bromwich.

Att vara fotbollstränare på elitnivå är ett utsatt jobb. Det vet alla som följer proffsfotbollen. Men att Darren Moore, eller Big Dave som han kallas, skulle tvingas lämna redan nu kom för de flesta som en chock.

Det var efter 1-1-match mot jumbon Ipswich som den populäre managern fick beskedet. "Ett oerhört svårt beslut för klubben som håller Darren mycket högt", sa vd Mark Jenkins.

Gjort ett bra jobb

Darren Moore är populär hos fansen och laget ligger för närvarande på fjärde plats i tabellen. Hoppet om en returbiljett till Premier League lever i allra högsta grad.

Läs också: Kristne tränaren sparkad trots toppkänning

Han är en profil både på och utanför planen och har både spelat för och tränat klubben. Darren Moore är omtyckt av fansen och har ofta berättat vad den kristna tron betyder.

– Han är omtänksam, fokuserad på framgång och bryr sig om alla som jobbar för klubben, inte bara spelarna utan alla anställda. Han får alla att dra åt samma håll, säger Wayne Jacobs.

Assisterande får gå

Jacobs är också troende och bidrog till att Darren Moore blev kristen. Wayne Jacobs har varit assisterande tränare under Moore i West Brom, och får också han lämna klubben.

Läs mer: Målvaktsveteranen får unga brassar att trivas

Darren Moore själv har inte uttalat sig i medier efter beskedet men Wayne Jacobs antyder i en text publicerad i somras på expressandstar.com hur Big Dave förmodligen hanterar situationen:

– Darrens identitet bestäms inte av vilken klubb han jobbar för, hans identitet ligger i den han följer, som är Kristus.

Kristet engagemang

Darren Moore har i intervjuer ofta berättat om sin kristna tro och är vid sidan om fotbollen kanske mest känd för sitt engagemang i Faith and Football, en organisation som bland annat stöttar kristna fotbollsspelare.

Han tog över som tränare i West Brom i april förra året och lyckades inte rädda kvar klubben i Premier League. Klubben har inte vunnit en match på hemmaplan under 2019, vilket gjorde att klubbledningen ville agera.

Under sin aktiva karriär spelade Darren Moore i bland annat Portsmouth, West Bromwich och Derby County. Han utsågs till Månadens tränare i Premier League i april 2018.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter