28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Djävulen lockar många studenter

Det är en hel del som vill ägna sommarkvällarna åt att lära sig mer om ondskans historia. Det visar antalet som sökt kursen "En Satans idéhistoria" på Uppsala universitet.

1 av 3

Kursen hölls första gången förra sommaren, men även denna gång är intresset stort. 1 169 anmälda vill fördjupa sig i satansgestalten och synen på demoner i tidig kristen och judisk tro.

– Frågor som anknyter till ondska, fiendebilder och satansfigurer är alltid aktuella. I såväl populärkulturella gestaltningar som i dagens polariserade medieklimat florerar satansbilder som går att spåra tillbaka till antiken. Vi tror att en stor del av attraktionskraften ligger där, säger Natalie Lantz och Petter Spjut som är kursansvariga om det stora antalet sökande.

Men det handlar inte bara om ett intresse för djävulen som person och fenomen. Bland de sökande finns ofta ett stort intresse för historia. De kursansvariga menar också att Satan är "en utmärkt ingång" till att lära sig mer om antiken.

Läs mer: Teologen som utmanade tidsandan

Vad tycker ni själva, som skapat kursen, är fascinerande med ämnet ondska?

 

– Vi fascineras av att studera hur de antika civilisationerna konstruerade bilder av det onda och det förbjudna. Hur hanterade man egentligen den sexuella demonen? Och hur bedriver man exorcism i Babylonien med hjälp av demonfångare?

Läs mer: Präster gör teologisk analys av artificiell intelligens

 

Vilka är det som söker kursen?

 

 – Förra året hade vi en ganska brokig studentskara – allt från medicinare och ingenjörer till statsvetare och jurister. Det är alltid givande med studenter med olika bakgrunder och därför hoppas vi på en liknande spridning även detta år. 

Det stora antalet anmälda kan exempelvis jämföras med sommarkursen Medicin och makt i historisk belysning som hade 321 sökande. Kursen "En Satans idéhistoria" ges av Teologiska institutionen.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter