06 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Orbáns parti stängs av från EU-grupp

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz stängs tills vidare av från sin europeiska partigrupp EPP.

Fidesz och Viktor Orbán är inte längre välkomna till möten med den kristdemokratiska partigruppen EPP. Partiet blir av med sin rösträtt och får inte utse kandidater till olika poster. Enligt Orbán accepterar Fidesz beslutet, och att han frivilligt accepterat att pausa partiets deltagande i gruppen.

Moderaterna och Kristdemokraterna, som också ingår i EPP i EU-parlamentet, har drivit på för en uteslutning av Fidesz.

– Kristdemokraterna hade velat se en fullkomlig uteslutning. VI menar att bägaren är fylld och mer därtill, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor efter omröstningen i Bryssel.

Många anser att utvecklingen i Ungern har gått åt fel håll under Orbáns ledning. Det handlar bland annat om omfattande förändringar som gjorts i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten och att lärosätet Central European University inte längre kan verka i landet.

Fler artiklar från Nyheter