28 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Konfirmationen betydde allt - Dagens läsare om att konfirmeras

Att konfirmera sig kan ha oanat stor betydelse. Det vittnar flera av Dagens läsare om. "Den betydde jättemycket för mig. Något som verkligen format mitt liv", skriver bland annat en läsare.

###

Det är vår i luften och många tonåringar påbörjar inom kort sin konfirmation. Att som 14-åring ta del av kyrkans undervisning kan få oanad betydelse. Det vittnar flera av Dagens läsare om. Vi valde att ställa frågan "Vad har din konfirmation betytt för dig?" på Facebook och fick ett stort gensvar i kommentarsfältet.

"Konfirmationen räddade mitt liv med Gud, det var ovärderligt!"

"Den betydde allt. Jag valde att bli en kristen där och då".

"Den förvandlade mitt liv! Jag hittade hem till Gud. Så tacksam till alla ledare som gick med oss en bit på vägen."

Läs mer: Kraftig ökning av intresset för konfirmation i Umeå

Även som vuxen

En av de som kommenterat visar att det går att konfirmera sig även senare i livet, även om 14 är den vanligaste åldern.

"Jag konfirmerades 20 april i år som vuxen. Jag är 47. Kristen i fyra år. En mycket stor upplevelse och bekräftelse på min samhörighet med kyrkan."

Att konfirmera sitt dop görs i de samfund som praktiserar barndop, som Svenska kyrkan och katolska kyrkan. Men även inom de andra kristna samfunden finns ofta en typ av "konfa", med betoning på bibelundervisning för tonåringar.

Läs mer: Ungas andlighet får hård konkurrens

Olika traditioner

Några kommentarer på Dagens fråga visar också att konfirmander kommer från olika traditioner.

"Läste, som 13-åring, under ett år för en fantastisk schartauansk präst. Jag kunde inte tro. Men prästen gjorde ett outplånligt intryck, som jag vet har påverkat hela mitt liv", skriver en person.

"Jag tillhör koptiska ortodoxa kyrkan och vi får konfirmationen med dop samtidigt när vi är barn. Det beror på föräldrars tro för att den personen ska växa upp i nåden i Jesus Kristus namn. Vi tror att konfirmationen är ett av de sju sakramenten", berättar en annan.

Ett par kommentarer vittnar också om att tiden blev en besvikelse. Det blev inte som man hade hoppats. Någon lämnade kyrkan efter sin konfirmationstid. Men framför allt är det de positiva minnena som överväger, åtminstone i Dagens kommentarsfält.

Josefin Lilja

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar