04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

"Astronomiska blynivåer" efter Notre Dame-branden

Eldhärjade Notre Dame-katedralens smälta tak har lämnat astronomiskt höga nivåer av bly på torget utanför och på intilliggande vägar.

Parispolisen uppger enligt nyhetsbyrån AP att de har hittat mellan 10 och 20 gram bly per kilo jord vilket är 32–65 gånger över den rekommenderade gränsen på 0,3 gram per kilo som franska hälsovårdsmyndigheterna har fastställt.

Områdena närmast katedralen är för närvarande stängda.

Enligt torsdagens uttalande från polisen är den största faran att blystoft kan täcka fasader och andra ytor på närliggande byggnader. För att undvika blyförgiftning har myndigheterna rekommenderat noggrann rengöring samt att gravida kvinnor och barn tvättar händerna ofta.

Omdiskuterat lagförslag

AP skriver att det finns hundratals ton bly i Notre Dames stomme, liksom i kyrkans spira som kollapsade i samband med branden för snart en månad sedan.

På fredagen debatterade samtidigt franska politiker ett lagförslag om att återställa Notre Dame inom fem år.

Dagen efter branden den 15 april uttryckte Frankrikes president Emmanuel Macron att restaureringen skulle vara slutförd inom fem år, med andra ord innan Paris står som värd för OS år 2024.

Men lagförslaget, som syftar till att påskynda byggprocessen, har mötts av kritik eftersom en del byråkratiska regler som finns för att skydda den 850-åriga gotiska katedralen föreslås tas bort.

– Vissa har anklagat oss för att agera för snabbt, men generositeten visade sig väldigt snabbt så vi kan, och måste, respondera vilket är vad vi gör, sa kulturminister Franck Riester i debatten.

Andra kyrkor kan få hjälp

Hittills har nästan 1 miljard euro donerats eller pantsatts till Notre Dame, och Riester lovade att pengarna "helt och hållet" ska gå till återuppbyggnaden.

Experter uppskattar att slutnotan hamnar på 600–700 miljoner euro. En del har frågat hur de eventuellt kvarvarande pengarna ska användas och det har talats om att pengarna skulle kunna gå till renoveringen av andra kyrkor och katedraler.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter