27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Portades från Facebook – fick tala i kyrka

Louis Farrakhan, ledare för Nation of Islam, kastades nyligen ut från Facebook efter anklagelser om uppmuntran till "våld och hat". Men i veckan talade han i en katolsk kyrka i Chicago – något som fick skarp kritik.

86-årige Louis Farrakhan har under årens lopp anklagats för att vara bland annat antisemit, homofob samt rasist och Nation of Islam, som han har lett i många år, klassas av The Southern Poverty Law Center som en hatgrupp.

Till slut fick även Facebook nog och den 2 maj portades Louis Farrakhan, tillsammans med flera andra personer.

Antisemitiska uttalanden

Men exakt en vecka senare, i torsdags, var han inbjuden att tala i Saint Sabina katolska kyrka i Chicago.

Enligt nyhetsbyrån CNN klargjorde Louis Farrakhan i sitt tal att han inte är fylld av hat och att han alltid har använt Facebook på ett respektfullt sätt.

Samtidigt gjorde Louis Farrakhan fler antisemitiska uttalanden. Enligt CNN anklagade han bland annat att judendom för att uppmuntra till pedofili och han sa också att judar inte tycker om honom på grund av att han "avslöjar deras hat mot Jesus".

Jonathan Greenblatt, ledare för Anti-Defamation League som arbetar mot bland annat antisemitism, säger i en kommentar att han är "djupt besviken" över att Louis Farrakhan fick en plattform i en kyrka "för att spy hatfull galla".

– Ännu en gång har Louis Farrakhan använt sig av anti-judiskt hat när han försvarar sig mot anklagelser om antisemitism.

"Handlar om yttrandefrihet"

Kritik har även kommit från annat håll. Det katolska ärkestiftet i Chicago säger till exempel att de inte hade blivit tillfrågade innan samlingen blev offentlig.

Men Michael Pfleger, präst i Saint Sabina och bekant med Louis Farrakhan sedan många år, menar att beslutet att porta Farrakhan från Facebook är felaktigt.

– Det här handlar om yttrandefrihet. Jag håller inte med allt som Farrakhan har sagt. Jag håller inte med någon om allt, men vi befinner oss i ett farligt läge när vi inte längre kan föra en dialog utan att demonisera varandra, säger han till CNN.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter