04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ny Knutbybok blir tv-serie – nästa år startar inspelning

I höst kommer boken Knutby – en roman. Och nu står det klart att även en tv-serie ska produceras utifrån boken.

1 av 2

Det är Jonas Bonnier som har skrivit boken och som kommer att vara manusförfattare till tv-serien bestående av sex avsnitt.

– Det djupt tragiska och gudomligt mänskliga Knutbydramat har definitivt något filmiskt över sig. Redan när jag skrev första raden av det som kom att bli Knutby – en roman insåg jag att den skulle passa för tv, säger han i ett pressmeddelande.

"Leds av Eva Skoog"

Albert Bonniers förlag, som ger ut boken, beskriver den på följande sätt:

"Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo."

Jonas Bonniers förra bok Helikopterrånet har översatts till 30 språk och ska bli film.

I ett pressmeddelande från B-Reel Films, som har köpt tv-rättigheterna till den kommande Knutbyboken står det att det är första gången som Knutbydramat blir en ren dramaserie. Produktionen planeras starta under nästa år.

Jonas Bonnier vill i dagsläget varken berätta på vilket sätt hans bok skiljer sig från tidigare böcker som har skrivits om Knutbydramat eller hur han har tagit fram faktauppgifter till den egna berättelsen.

Bok och juridisk process

Men i en kommentar till Dagen säger han att händelserna i boken sträcker sig fram till strax efter mordet i början av 2004.

Och att bokutgivningen sammanfaller med att en juridisk process mot tre tidigare ledare i församlingen pågår är enligt Jonas Bonnier en slump.

Albert Bonniers förlag uppger att Jonas Bonnier har skrivit "en verklighetsnära roman om händelserna i Knutby och om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften".

---

Fakta:

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter