27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

I dag börjar kampen om EU:s toppjobb

Det kan bli kristdemokraten Manfred Weber - eller socialdemokraten Frans Timmermans. Weber har engagerat sig för förföljda kristna, men får också kritik för sina Ungernkontakter. I dag börjar kampen om ett av EU:s viktigaste jobb: ordförande för EU- kommissionen.

1 av 2

Redan i kväll samlas EU:s stats-och regeringschefer i Europeiska rådet för en första förhandlingsomgång om den viktiga posten som ny ordförande för EU-kommissionen. EU-parlamentet vill att man då väljer bland de toppkandidater som de olika politiska grupperna i parlamentet tar fram.

Huvudkandidaterna här är kristdemokratiska gruppens förslag Manfred Weber, socialdemokratiska gruppens Frans Timmermans och liberalernas Margrete Vestager.

Men inte alla stats-och regeringschefer tycker att man ska vara bundna av dessa förslag.

– Regeringens uppfattning är att Europeiska rådet inte är bundet till att välja endast bland dessa kandidater, sa statsminister Stefan Lövfen (S) i riksdagens EU-nämnd i går, enligt TT.

Två är kristna

Även Frankrikes Emmanuel Macron tycker att rådet ska få välja den kandidat de tycker passar. I ett läge när den politiska kartan ritats om i EU kan det därför mycket väl bli en kompromisskandidat som EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier - eller, efter liberalernas framgångar i Europa, danska Margerete Vestager.

Vilka är då dessa kandidater? Två av dem har en uttalad kristen tro. Manfred Weber är kristdemokrat från tyska Bayern, och hans karriär började, säger han själv i en presentationsfilm, i katolska kyrkans ungdomsarbete. Han är en "aktiv katolik", skriver Catholic Herald, och han talar gärna om kyrkan som står "mitt i byn" i Europa.

Han har också visat ett starkt engagemang för förföljda kristna. Men Weber har också fått kritik för sina i mångas ögon alltför varma kontakter med Ungerns kritiserade ledare Viktor Orbán. När EU har velat se åtgärder mot Ungern bland annat för bristande demokrati, har Weber sagt nej.

Håller inte med påven

Frans Timmermans är nederländsk socialdemokrat. Även Frans Timmermans beskriver sig som kristen. Men han säger samtidigt att hans kristna värderingar skiljer sig väldigt mycket från de kristna värderingar som partier som till exempel ungerska Fidesz säger sig stå bakom, berättar Ulf Bjereld, förbundsordförande i Tro och solidaritet.

Timmermans är katolik, men enligt en katolsk veckotidning är han inte alltid ense med påven. "Jag är fortfarande kristen och katolik. Men jag har inga problem med att inte alltid hålla med påven. Det är inte han som definierar vem jag är som katolik", har han sagt enligt Sunday Catholic Weekly.

Danska Margerete Vestager, som liberala ALDE-gruppen för fram, har efter liberala partiers framgångar i EU-valet seglat upp som en tänkbar kandidat. Nu är hon kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Några minns henne kanske från tv-programmet Skavlan, där hon medverkat.

Kyrkominister

Margrete Vestager har varit partiledare för radikale venstre, och har också varit dansk minister. I den rollen har hon kommit i kontakt med kyrkorna, eftersom har varit undervisnings-och kyrkominister.

Kanske blir det ändå till sist ingen av dessa kandidater som efterträder Jean-Claude Juncker, utan brexitförhandlaren Michel Barnier. Enligt tidskriften Politicos gallup på nätet ligger Barnier just nu en bra bit över alla andra kandidater.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter