Nyheter

Fler kyrkor än pubar i Storbritannien

Den som planlöst går in i en folkfylld byggnad på de brittiska öarna, har nu större chans att hamna i en kyrka än på en pub.

Omkring tre pubar per dag tvingas slå igen i Storbritannien. Det gör att det i dag finns cirka 39 000 pubar, medan antalet kyrkobyggnader uppgår till 40 300 stycken. Det visar nya siffror från National Churches Trust, skriver Metro UK.

Bara under det senaste årtiondet har fler än 11 000 pubar fått lägga ner. Antalet kyrkor minskar också, men inte i samma takt, skriver Christianity today. Framför allt märks minskningen bland de anglikanska, katolska och presbyterianska kyrkorna.

Men det finns också kristna församlingsrörelser som växer, ofta kyrkor med en koppling till pingströrelsen. Det rör sig både om immigrantkyrkor och Hillsongförsamlingar.

En annan orsak till att kyrkorna inte minskar i samma takt som pubarna, är att många kyrkor används för flera syften. Exempelvis som samlingslokal, utställningsplats och konsertlokal.

VD:n för brittiska öl- och pubsällskapet, Brigid Simmonds, tycker att kyrkor och pubar borde gå samman för att bevara den brittiska gemenskapskulturen.

– Pubar är som kyrkor. Det handlar om så mycket mer än att dricka. Det är en av de sista mötesplatserna där olika människor kan träffas, säger hon till Metro.

Läs även | Bön och lovsång fyller Trafalgar Square i Pingst

Fler artiklar för dig