15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Därför lämnar Adaktusson KD:s partiledning

Han kastade sig in i politiken med frågan om förföljda kristna, och hamnade på relativt kort tid i partiets toppskikt. Men abortfrågan gör att Lars Adaktusson nu väljer att kliva ned ett steg.

Vissa kallar det för en petning, Lars Adaktusson själv säger att det är helt frivilligt. På sin Facebooksida förklarar han varför han inte kandiderar till KD:s presidium i höst, en plats han fick för snart två år sedan efter en uppmärksammad personstrid med Emma Henriksson.

"Bakgrunden är den situation som uppstått efter debatten om EU och abortfrågan", skriver Lars Adaktusson själv, och det är en analys som omgivningen skriver under på.

Själv menar Adaktusson att han har följt partiets linje om att inte föra upp abortfrågan på EU-nivå, men efter omfattande kritik i slutet av EU-valrörelsen så blev det tydligt att det började gnissla i KD-maskineriet.

Gjorde markeringar

Såväl partiledare Ebba Busch Thor som EU-kandidaten Sara Skyttedal gjorde markeringar mot hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågor under sin tid som EU-parlamentariker.

I flera intervjuer säger nu Adaktusson att han hade önskat att KD bemött sina kritiker gemensamt, men så blev det inte.

"Min slutsats blir då att det ömsesidiga förtroendet har påverkats och att någon annan bör ta över de uppdrag som jag haft de senaste åren", skriver Lars Adaktusson själv.

Beskedet innebär inte att Adaktusson kastar in handduken, han kommer fortfarande sitta i riksdagen, men kommer inom kort inte längre kunna titulera sig som vice ordförande och vice partiledare.

Religionsfrihet

Lars Adaktusson är en politiker som profilerat sig i frågan om religionsfrihet, med förföljda kristna i Mellanöstern som den stora käpphästen. Det var med det budskapet han valdes in i EU-parlamentet för fem år sedan och det har varit ett budskap som många kristna KD-sympatisörer lockats av. Stödet finns fortfarande kvar att döma av kommentarerna på Adaktussons Facebook-inlägg.

Kristna, framför allt i frikyrkan, har länge beskrivits som en viktig väljargrupp för Kristdemokraterna. Att en så pass profilerad kristen politiker får kliva ned kan ha betydelse för framtiden.

Treenighet

När Expressen-journalisten Torbjörn Nilsson beskriver maktkampen i KD-toppen gör han det genom att beskriva den som en treenighet, med Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Lars Adaktusson, tre politiker som appellerar till olika grupper inom partiet.

"Det har rått fred i den evigt falangstridande kristdemokratin alltsedan våren 2018. Det fanns ett slags treenighet i presidiet, som gjorde att hela partiet kände sig representerat, som gjorde att man kunde sluta sig samman", lyder Torbjörn Nilssons analys.

Risken är nu att en del av denna treenighet försvinner, det vill säga den kyrkliga falangen som sympatiserar med Adaktusson riskerar att bli utan representation i KD-toppen.

"Rubbning i balans"

Dagens ledarskribent Frida Park håller med i analysen, då frågan diskuteras i sociala medier. 
"Rubbningen i balansen är inte obetydlig", skriver hon på Twitter.
Hon resonerar att KD har fjärmat sig från sina frikyrkliga väljare i en allt hårdare retorik i migrationsfrågan. Men många av dessa kristna väljare har samtidigt hållit Lars Adaktusson högt. 
"Den som ersätter i presidiet kommer säga mkt om partiets vägval."

Läs även | Lars Adaktusson: ”Vi har haft en otroligt smutsig valrörelse”

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar