01 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

KDU: Ersätt Lars Adaktusson med Sara Skyttedal

Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, vill att Sara Skyttedal ska bli ny andre vice ordförande i partiet efter Lars Adaktussons avhopp.

Lars Adaktusson har valt att inte kandidera till KD:s partistyrelse i höst. Detta efter den debatt som uppstått i partiet kring abortfrågan där Adaktusson som EU-parlamentariker intagit en position som fått Ebba Busch Thor att öppet kritisera honom.

Eftersom Adaktusson lämnar partiets presidium kan han inte längre titulera sig andra vice ordförande. Inför Kristdemokraternas riksting i höst kommer partiet därför att välja en ny andra vice ordförande. KDU nominerar Sara Skyttedal till hans efterträdare.

Läs mer | KD senior vill se Eklind efter Adaktusson

En tydlig röst

– Sara Skyttedal är en stark och tydlig röst hos Kristdemokraterna. Hon har en lång erfarenhet av partiet som tidigare förbundsordförande för KDU Sverige, kommunalråd i Linköping och nu senast som partiets toppnamn till Europaparlamentet där hon ledde Kristdemokraterna till vårt bästa EU-val någonsin, säger Martin Hallander, förbundsordförande för KDU Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Därför lämnar Adaktusson KD:s partiledning

Han beskriver Skyttedal som "klarsynt och orädd kring att hitta lösningar för de utmaningar Sverige står inför" och menar att hon representerar framtiden.

Kristdemokraternas riksting hålls den 8-10 november i Umeå.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar