03 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Tiggeriförbud delar KD

Ett nationellt förbud mot tiggeri bör införas. Det skriver 18 kristdemokrater i en motion till partiets riksmöte. Men de möter motstånd inom partiet.

1 av 3

VISBY. Tiggeri binder människor i permanent utanförskap och bör därför förbjudas. Det skriver 18 kristdemokrater i en gemensam motion inför partiets riksmöte i höst.

Under Almedalsveckan träffar Dagen två partiföreträdare i Visby, som har vitt skilda åsikter i frågan. Jonas Segersam, kommunalråd i Uppsala, förklarar varför han vill se ett nationellt tiggeriförbud:

– Det är inte värdigt att sitta och tigga månad efter månad, utan vi måste hjälpa dem på annat sätt. Vi behöver ta ställning eftersom det här inte är en bra tillvaro.

Leder till kriminalitet

Jonas Segersam menar att tiggandet bara får negativa konsekvenser.

– Vi ser hur tiggeriet blir en ingångsport för kriminalitet och prostitution. Tiggeri är ingen hjälp, det stjälper människor.

Enligt Jonas Segersam bedrivs ett framgångsrikt arbete i Uppsala, där bland annat socialtjänst och polis samarbetar, och man har kontakter med myndigheter i tiggarnas hemländer för att hjälpa dem till arbete och sysselsättning.

Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro, är tvärt­emot stark motståndare till tiggeriförbud.

– Jag håller inte alls med Jonas Segersam. Han fokuserar på fel perspektiv och stigmatiserar Europas kanske mest utsatta människor. Ett förbud stoppar inte tiggeriet, det flyttar bara på det, visar erfarenheten.

Behövs andra åtgärder

Enligt Lennart Bondeson behövs helt andra åtgärder.

– Framför allt måste EU ta ett mycket större grepp om frågan när det gäller framför allt relationen till Bulgarien och Rumänien.

Lennart Bondeson ifrågasätter också hur ett tiggeriförbud ska lagföras.

– Ska polisen, som har små resurser, ge dem böter? Det är ganska ogenomtänkt signalpolitik, säger han.

Jonas Segersam konstaterar att det är en laddad fråga.

– Det här handlar inte om att vi vill ha bort utländska människor från Sverige, det handlar om hur man hjälper dem på bästa sätt.

---

Fakta: Tiggeri-förbud

  • År 2017 beslutade Vellinge kommun om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter. Beslutet prövades i både kammarrätten och förvaltningsrätten och förklarades där som ogiltigt. Kommunen överklagade till högsta förvaltningsdomstolen som 2018 upphävde tidigare instansers besked och gav kommunen rätt.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar