Nyheter

Busch Thor kritiseras efter lunch med Åkesson

På tisdagen åt Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson lunch ihop för att diskutera politik. KD:s närmande till SD har fått andra partier att reagera.

###

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”, skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Statsministern Stefan Löfven kritiserar också mötet.

”Jag kan konstatera att Ebba Busch Thor har jobbat hårt för att förflytta KD långt ut på högerkanten” säger han, enligt TT i en skriftlig kommentar under EU-toppmötet i Bryssel.

Läs mer | Elisabeth Sandlund: Åkessons dröm blir KD:s mardröm

"Får äta lunch med vem hon vill"

Såväl Ebba Busch Thor som Jimmie Åkesson har lagt ut bilder från träffen på Facebook.

”Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration”, skriver Ebba Busch Thor.

På onsdagen kommenterade även Liberalernas nyvalda ledare Nyamko Sabuni lunchträffen. Hon konstaterade bland annat att Ebba Busch Thor ”får äta lunch med vem hon vill”, men att Liberalerna inte kommer att förhandla budget med SD.

– Det är uteslutet. Man kan bara förhandla budget med dem man är nära värderingsmässigt. Och vi och SD ligger långt ifrån varandra i många politiska frågor – hur skulle vi kunna förhandla om en budget? sa Sabuni i P1 Morgon.

Läs mer | Tiggeriförbud delar KD

Kristersson träffar inte Åkesson

Någon arbetslunch mellan Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är inte aktuell.

Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar till TT:

”Vi pratar redan i dag om politiska sakfrågor i riksdagens utskott och i parlamentariska utredningar med Sverigedemokraterna. Det har inte varit – och är inte – aktuellt med något enskilt möte mellan partiledarna.”

Läs mer | Ebba Busch Thor: Comeback för gåvoavdraget

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig