21 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ebba Busch Thor: Beredd att förhandla med SD

Tidigare i veckan åt KD:s Ebbas Busch Thor lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Nu säger hon att hon kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna. Men Alf Svensson tycker inte förhandlingar är rätt väg att gå

Lördagen är Kristdemokraternas dag under Almedalsveckan. Det innebär att Ebba Busch Thor kommer att tala i Almedalen i kväll. Men redan på förmiddagen uttalade sig KD:s partiledare i en intervju i Omnis politikpodd "Regeringen framför allt".

Där sa Ebba Busch Thor bland annat att hon inte tror att alliansen kommer ett återuppstå på nationell nivå på samma sätt som tidigare. Samtidigt konstaterade hon också att hon är beredd att förhandla med SD.

– Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, jag är beredd att sitta ner och samtala och förhandla med Sverigedemokraterna.

"Blocken har upplösts i Sverige"

Samtidigt påtalade hon existerande ideologiska skillnader mellan KD och SD och varför ett konservativt block bestående av KD, SD och M – något som Jimmie Åkesson har pratat om – är orealistiskt.

Ledare: Åkessons dröm blir KD:s mardröm

– Per definition faller det på sin egen rimlighet att bilda ett konservativt block utan att vara ett konservativt parti själv och att också dra med partier som inte bara är konservativa i en sådan rubricering. Jag har i stället en annan ingång, jag ser det snarare som att blocken har upplösts i Sverige, sa hon.

"Man ska inte förhandla"

Samtidigt fortsätter Ebbas Busch Thors lunchträff med Jimmie Åkesson tidigare i veckan att väcka känslor inom Kristdemokraterna. Den tidigare partiledaren Alf Svensson menar att det är fel att förhandla med SD.

Läs mer: Busch Thor svarar om de kristna kärnväljarna och SD

– Det är en självklarhet att man ska kunna samtala, men man ska inte förhandla. Gränsen där emellan får man ta till sitt eget samvete och den kan vara väldigt svårt. Men man måste absolut se till att man inte ger syre åt främlingsfientlighet eller åt den en människosyn som är grunden för vårt parti och för demokratin, säger han till Dagens Nyheter.

Alf Svensson nämner kristna värderingar och för egen del anser han att den viktigaste kristna värderingen är varje människas okränkbara värde.

– Då kan man inte acceptera ståndpunkter som innebär att man hela tiden talar om vi och dem och sluta sig runt sin egen värld och inte bry sig om andra.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter