28 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Fredrik Lignell: Gud är förtjust i det vanliga

Hönökonferensen handlar i år om att ge gåvan vidare. Det är något alla får göra, oavsett hur sårigt livet är, menar konferenstalaren Fredrik Lignell.

###

Fredrik Lignell, som är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping, är uppväxt utanför Göteborg, men har aldrig tidigare varit på Hönökonferensen. I år är han en av huvudtalarna, och bara efter någon dag börjar han känna sig hemma.

– Det finns en jordnära och familjär ton här. När jag kom hit till första mötet kändes det som att jag blivit hembjuden till någon. Det tror jag att människor som är lite tilltufsade av livet på olika sätt känner av, att det inte känns tillgjort här. Och det kan vara en helande sak att vara med om, säger han.

”Bottenkänning”

Han är själv en av dem vars livsresa inte alltid varit enkel. I boken Bottenkänning (Marcus förlag) berättar han om hur det är att vara pappa till en dotter som brottas med psykisk ohälsa och om den egna kampen att försonas med livet som det blev. Att inte ständigt längta bort till något annat tror han är viktigt.

— Det har varit lite min spik att slå på. Gud kommer till livet i befintlig skick, säger han.

Inte en metod

Konferensens tema är i år: ”Ge som gåva vad du fått som gåva”. Det är en viktig fråga för honom. Under konferensen talar han bland annat om att få tröst och att ge tröst. Fredrik Lignell menar att det i första hand inte handlar om tekniker eller metoder för att ge vidare.

– Det handlar om att ställa sitt alldeles vanliga liv till förfogande. Jag tänker att Gud är förtjust i det vanliga, men vi söker hela tiden det extraordinära. Jag menar att vi inte ska förakta vårt liv, även om vi själva kan tycka att det är beiget, säger han.

Och det finns alltså inte några krav på att man har ett perfekt liv för att kunna tjäna i Guds rike.

– Det har varit min erfarenhet de senaste åren, vi har haft en krokig resa med sjukdom och rejäla begränsningar. Men Guds landningsbana är vår alldagliga mänsklighet, säger han.

Läs även | Gästande ungdomar: Hönö en säker miljö

Jonatan Sverker

Jonatan Sverker

Jonatan Sverker är tidigare reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar