11 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Trotsar dom: Jehovas vittnen fortsätter visa filmer

Trots en fällande dom i tingsrätten fortsätter Jehovas vittnen att visa filmer som inte granskats av Statens medieråd.

Jehovas vittnen har under sommaren fortsatt att visa filmer för barn under sina stormöten, trots en fällande dom i Södertörns tingsrätt, rapporterar SVT.

Dagen berättade i april att en församlingsledare i Jehovas vittnen dömts till dagsböter på 43 000 kronor för oaktsamhet. Åtalet gällde att mannen under möten på Stockholmsmässan visat filmer för barn utan att först skicka in filmerna till Statens medieråd för granskning.

Läs mer | Jehovas vittne fick böter – visade ej granskade filmer

Flera polisanmälningar

Men efter domen har Jehovas vittnen fortsatt visa filmer utan att först få dem granskade. Flera polisanmälningar har därför lämnats in från kritiker till rörelsen, som menar att barn inom Jehovas vittnen behöver skyddas mot budskapen i filmerna, skriver SVT.

Jehovas vittnen uppger för SVT att de överklagat domen och fortsätter filmvisningarna tills ett avgörande kommer i hovrätten. I en skriftlig kommentar till SVT säger en talesman för Jehovas vittnen att de inte tror att det var lagstiftarens avsikt att lagen ska gälla "religiösa undervisningsklipp som visas i samband med religiösa sammankomster".

Talesmannen uppger också att Jehovas vittnen nu har registrerat ett utgivningsbevis från Myndigheten för press, radio och tv för sina filmvisningar.

Tolkar lagen fel

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till SVT att Jehovas vittnens tolkar lagen fel.

– Om filmer avses att visas för allmänheten och det riktar sig till barn så krävs det en granskning av medierådet.

Läs mer | Jehovas vittnen åtalas för filmvisning

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar