Nyheter

Evangeliska frikyrkan ledning går in i vigseldebatten

EFK:s ledarduo försvarar samfundets hållning att ett kristet äktenskap är mellan en man och en kvinna, men också att staten ska tillgodose att homosexuella par får gifta sig.

"En av våra församlingar, Lugnetkyrkan i, ifrågasätts just nu kraftigt i media", inleder Evangeliska frikyrkans (EFK) missionsdirektorer Linalie Newman och Ingemar Forss sitt gemensamma inlägg på Facebook.

Det handlar om de reportage som P4 Dalarna har gjort, där de pekar ut församlingen som homohatande, bland annat eftersom de inte viger samkönade par. Journalisterna pressar också kommunens företrädare angående samarbeten med Lugnetkyrkan och undrar hur de kan hyra dess lokaler. Även pingstförsamlingen i Leksand var med i P4:s granskning.

Förra veckan valde pingströrelsens ledare Daniel Alm att göra en anmälan till Granskningsnämnden då han menade att bevakningen hade varit osaklig.

Läs mer | Lugnetkyrkan i Falun kritisk till P4:s granskning

Tror på mångfald

Det är i ljuset av detta som även EFK:s båda samfundsledare nu ger sig ut i debatten via en text som lagts ut på Evangeliska kyrkans Facebook-konto.

Där skriver de att de tror på ett samhälle där mångfald får råda, vilket innebär att de välkomnar lagstiftningen som tillåter homosexuella att gifta sig. Men i mångfaldens och religionsfrihetens namn anser också EFK-ledarna att de som samfund måste ha rätt att välja sin egen väg, det vill säga ha hållningen att ett kristet äktenskap är mellan en man och en kvinna.

Vill att staten viger

Linalie Newman och Ingemar Forss försvarar också EFK:s hållning att trossamfund bör avsäga sig vigselrätten och argumenterar att staten ska stå för den juridiska biten.

"Sedan fortsätter vi självklart att ha vigselgudstjänster utifrån vår kristna tro och enligt vår gudstjänstordning. De par vi viger har först gift sig borgligt eller ordnat den juridiska biten med någon annan som har vigselrätt", skriver EFK-ledarna.

De menar också, i likhet med Daniel Alm, att P4 Dalarnas beskrivning av frikyrkor som diskriminerande av homosexuella är felaktigt.

Läs mer | Pingstledaren anmäler SR till granskningsnämnden

Får intern kritik

Inlägget applåderas av flera personer, men det finns också kritiska röster.

"Vi finns inom EFK som håller med om att det sätt som homosexuella särbehandlas på i EFK-sammanhang ofta är diskriminerande och exkluderande, och vi beklagar djupt att det är och fortsätter att vara så", svarar Tomas Poletti Lundström samfundsledningen.

Han hänvisar vidare till ett fördjupat samtal i en Facebook-grupp med namnet "HBTQ inom Evangeliska Frikyrkan", en grupp som i skrivande stund har hundra medlemmar.

Läs mer | Hasse Boström: Osaklig kritik mot församlingar som följer lagen

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig