Nyheter

Kristna rockstjärnan John Cooper: Farligt när unga lovsångsledare "styr"

På senare tid har flera profilerade kristna personer tagit avstånd – eller uttryckt starkt tvivel – kring sin tro. John Cooper, frontfigur i det kristna rockbandet Skillet, kopplar utvecklingen till att 20-åriga lovsångare utgör källan till sanningen i församlingen.

1 av 2

På tisdagen uttryckte 44-åringen i en uppdatering på Facebook stor frustration över att "fler och fler av våra frispråkiga ledare eller influensers som en gång var ansikten utåt för tron faller bort".

Efterlyser mer ödmjukhet

Ganska tidigt i texten, som har fått flera tusen kommentarer, beskriver John Cooper den slutsats som han har landat i.

"Vi måste sluta att göra lovsångsledare och ''tankeledare'' eller influensers eller coola människor eller ''relevanta'' människor till de mest inflytelserika i kristenheten. (Och ja, det inkluderar människor som mig!) Jag har i 20 år sagt ... att vi befinner oss på en farlig väg när kyrkan ser på 20-åriga lovsångare som vår källa till sanning."

John Cooper nämner inte några namn i sin text. Men det är ändå tydligt att han bland annat syftar på Marty Sampson, tidigare lovsångsledare inom Hillsong, som nyligen meddelade att han höll på att förlora sin tro.

Skillets bassist och sångare menar att det hade varit på plats om dessa personer var lite mer ödmjuka, skamsna och besvärade i stället för att på ett stolt och nästan överlägset sätt berätta om sin nya övertygelse.

Enligt John Cooper är det mest chockerande att personerna "alltid avslutar sina uttalanden med sin ''nya insikt / nya sanning'' som i grund och botten är en upprepning av Jesu ord ?!".

Läs även | Tvivlet – en dörr till trons djup

"Sanning över känslor"

Han förtydligar att det handlar om uppmaningar att älska människor, vara generös och att förlåta – något som han skriver är intimt förknippat med Jesu undervisning.

"Nu har vi en kyrklig kultur där vi snarare lär oss vem Gud är genom att sjunga moderna lovsånger än via undervisning från Ordet", skriver han.

"Det är dags för kyrkan att återupptäcka Ordets överlägsenhet. Och att värdera Ordets undervisning. Vi måste värdera sanningen framför känslan. Sanning över känslor.

När det gäller musikers styrka förklarar John Cooper att den ligger i att skapa miljöer där Gud kan tala.

"Sångare är emellertid inte alltid de bästa människorna att skriva fasta bibelsanningar och doktriner."

Läs även | Musikprofil inom Hillsong: Jag håller på att tappa tron

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar