Nyheter

Försökte klättra upp i domkyrka

En man försökte klättra upp i en byggnadsställning intill domkyrkan i Uppsala. Till väktare, som var först på platsen, uppgav mannen att han ville titta på utsikten.

1 av 2

Natten mot fredag fick polisen i Uppsala ett samtal från ett vaktbolag. Man misstänkte att inbrottstjuvar försökte ta sig in i domkyrkan.

Det visade sig vara en man i 20-årsåldern som var uppe och klättrade i de byggnadsställningar som finns runt en del av kyrkan i samband med en kommande renovering.

Nyfikna besökare

Hur långt mannen kom upp är oklart men enligt Upsala nya tidning han sa han till polisen, som kallades till platsen, att han "ville upp och kolla på utsikten".

– Det låter som en trolig förklaring. Det är väl nyfikenhet, att lyckas ta sig upp i kyrktornen vore ju något att berätta om, säger Johan Nilsson, kommunikatör i Uppsala domkyrka, till Dagen.

Läs mer: Här är Sveriges tio vackraste kyrkor

Enligt rapporten från vaktbolaget kom larmet 02:28 och 02:30 var väktarna på plats. Tre personer sågs vid domkyrkan, varav två flydde från platsen.

– Hur mannen tog sig in vet vi inte, men området är avspärrat med stängsel och taggtråd och är kameraövervakat. Dessutom är det larmat, berättar han för Dagen.

Så ni i domkyrkan har inte gjort något fel?

– Vi prioriterar säkerheten och tycker att vi gjort det vi kan för att förhindra obehöriga att ta sig in. När det ändå händer är det skönt att kunna konstatera att väktare och polis snabbt är på plats.

Restaurering tar tid

Byggnadsställningarna behövs eftersom en av kyrkspirorna i Uppsala domkyrka ska renoveras. Ställningarna har varit på plats i ett halvår men än dröjer det innan själva restaureringen kan börja.

– Vi väntar bland annat på en byggkran som är 130 meter hög. Den ska komma från Tyskland i slutet av augusti. Hela arbetet med restaureringen beräknas ta mellan två och fyra år.

Enligt Upsala nya tidning är mannen inte misstänkt för något brott utan polisen nöjde sig med en skarp tillsägelse så att händelsen inte upprepas.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig