03 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Apologet om Hillsongprofilen Marty Sampson: Att tvivla är normalt

Hillsongprofilen Marty Sampson har meddelat att han håller på att tappa sin tro. Enligt apologeten och författaren Mike Licona är tvivel inte något konstigt.

I ett videoklipp på Youtube vänder sig Mike Licona, och hans hustru Debbie, till Marty Sampson och andra tvivlare.

– Frågorna som Marty och andra ställer ... är svåra frågor och de förtjänar genomtänkta, rimliga svar, säger Mike Licona som fortsätter med att säga att "svaren finns där".

– Jag har undersökt det här i mer än tre decennier och brottats med det. Svaren finns där. Men du måste lägga ned lite tid på (att undersöka) det.

"Kärleksfulla bröder och systrar"

Licona konstaterar att han, liksom Abraham i Gamla testamentet och Johannes Döparen i Nya testamentet, också har haft tvivel.

– Tvivel är normalt.

Enligt Licona bör det erbjudas bevis när människor är uppriktiga om sina tvivel.

– Ni ska vara kärleksfulla bröder och systrar i Kristus – inte sarkastiska och förnedrande.

Läs mer: Musikprofil inom Hillsong: Jag håller på att tappa tron

Poddavsnitt om tvivel

En annan känd amerikansk apologet och författare, William Lane Craig, ägnade sitt senaste poddavsnitt åt att diskutera de kritiska frågor som Marty Sampson har lyft. Han passade även på att nämna några böcker som han menar kan hjälpa Hillsongprofilen.

– Det här är inte rätt tillfälle för fördömelse och kritik. Nu är det dags att säga, "här är några saker som kan hjälpa dig i ditt sökande, och jag kommer att finnas bredvid dig och hjälpa dig så gott jag kan", sa William Lane Craig enligt ChristianHeadlines.com.

Diskuterades på lovsångskonferens

Tidigare i veckan arrangerades samtidigt en lovsångskonferens i Nashville, Tennessee. En av de medverkade var teologen och författaren John Piper och i samband med en öppen frågestund kom Joshua Harris, som tidigare i somras orsakade rubriker när han meddelade att han inte längre är kristen, upp.

Läs mer: Hillsongprofil "överväldigad" av kristnas respons

– Vad skulle du säga till dem av oss som har en sund misstro mot våra egna hjärtan; som tittar på den här mannen som nu har gått bort från evangeliet och funderar: "Kan det hända mig också? Kan jag en dag lämna evangeliet, lämna mitt äktenskap, lämna Kristus?", frågade en konferensbesökare.

– Det korta svaret är ja. Och det intressanta med det svaret är att för många människor verkar det innebära ett ifrågasättande av doktrinen om evig säkerhet, svarade Piper som därefter förklarade att det är en felaktig tankegång.

– Ingenting du gör ligger till grund för den avgörande handling eller impuls som räddar dig. Ingenting du känner, ingenting du tänker, ingenting du gör, genererar det som händer i själen eller kroppen vilket i sin tur innebär att Gud väljer dig, förutbestämmer dig, ropar på dig, håller fast dig eller förhärligar dig. Allt det här är en gratis gåva, sa han, enligt Christian Post.

Läs mer: Kristen rockstjärna: Farligt när unga lovsångsledare "styr"

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar