Nyheter

Lars Adaktusson och Ulf Bjereld eniga: Behövs nystart med Israel

Lars Adaktusson (KD) och Ulf Bjereld (S) brukar stå på barrikaderna på var sin sida i Mellanösternkonflikten. Men med en ny svensk utrikesminister på plats är båda plötsligt rörande överens. Båda hoppas att det med Ann Linde (S) blir någon form av nystart.

Margot Wallström (S) lämnade och Ann Linde (S) tillträdde. Sveriges nya utrikesminister säger själv att hon vill ha en god relation med såväl Israel som Palestina, inte minst finns här en möjlighet att tina upp de frostiga relationerna till Israel.

Är det viktigt med en nystart?

– Det vore väldigt bra, säger Ulf Bjereld, förbundsordförande i Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

– Om Sveriges ska kunna påverka i fredsprocessen förutsätter det att vi har kontakt med båda parter. Det skulle vara bra för svensk utrikespolitik att få igång en dialog,

Ulf Bjereld har länge engagerat sig för Mellanöstern och har bland annat åkt med Ship to Gaza för att visa sin solidaritet med den palestinska befolkningen. Om det blir någon rejäl nystart på de svensk-israeliska relationerna återstår att se, menar han. För allt hänger inte på en ny svensk utrikesminister..

– Nu är det val i Israel och mycket beror på utgången där. Sitter Netanyahu kvar som premiärminister är det inte lika goda förutsättningar.

Läs mer: Nya utrikesministern Ann Linde öppnar för bättre relationer med Israel

 

Länge skeptisk

Samtidigt, menar Ulf Bjereld, har Israel i flera decennier varit kritiska till den svenska politiken.

– Det började inte med Margot Wallström. Även Carl Bildt var i praktiken persona non grata i Israel, så det är inte en personfråga, utan det är den svenska linjen att alltid utgå från folkrätten där bosättningarna ses som olagliga och ett hot mot fredsprocessen.

Vad hoppas du att Ann Linde ska göra?

– Jag hoppas att hon ska kunna förbättra relationerna med Israel utan att kompromissa med de svenska principerna. Jag hoppas också att hon ska kunna bidra till att stärka den demokratiska processen på den palestinska sidan. Här måste Sverige vara lika kompromisslösa, säger Ulf Bjereld.

Han tar upp den utbredda korruptionen, inställda val och inskränkningar mot hbtq-personer. Även här, menar han, ska Sverige framföra kritik genom att luta sig mot folkrätten och mänskliga rättigheter.

Adaktusson enig

När KD-politikern och den uttalade Israel-vännen Lars Adaktusson får samma fråga om det är viktigt att få till en nystart med Israel svarar han också ja.

– Det är nödvändigt. Men det kommer att krävas mycket arbete för återupprätta relationerna med Israel som i dag är körda i botten, säger Lars Adaktusson.

Vad vill du att Ann Linde ska göra?

– Inse att erkännandet av en palestinsk stat var felaktigt, sedan börja utveckla relationerna med Israel på andra områden än de rent politiska. Då talar jag om handel och samarbete inom forskning, säger Lars Adaktusson.

Han säger att när det gäller de ljumma relationerna till Israel så handlar det inte om premiärminister Netanyahu sitter kvar efter valet eller inte, utan kritiken mot Sverige är utbredd, även inom det israeliska arbetarpartiet.

Krav på palestinier

Och allt handlar heller inte om att förbättra relationen till Israel.

– Det handlar också om att ställa större krav på den palestinska ledningen som är genomkorrumperad och berikar sig på sin egen befolknings bekostnad. Dessutom stödjer det palestinska styret terrorism och sprider medvetet antisemitiska föreställningar från låga åldrar i skolan. Sverige har tigit om det här alldeles för länge och därmed även svikit det palestinska folket som behöver en radikal förändring.

Läs också: Joakim Hagerius: Wallström – en älskad och hatad utrikesminister

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig