Nyheter

Equmeniakyrkan vädjar: Stoppa alla utvisningar till Afghanistan

Situationen i Afghanistan är akut, stoppa alla utvisningar omedelbart. Det är Equmeniakyrkan vädjan till regering och riksdagen.

Som Dagen tidigare skrivit tog Equmeniakyrkan på sin kyrkokonferens beslutet att verka för en flyktingamnesti för ensamkommande unga.

Nu går trossamfundet från ord till handling. I ett brev till riksdagen och regeringen vädjar de till politikerna att låta de ensamkommande unga få stanna i Sverige och att omedelbart stoppa utvisningarna till Afghanistan.

I sitt brev skriver samfundet att antalet utvisningshotade som berörs är omkring 8 000, och att många av dem i praktiken inte kan komma att utvisas. I stället riskerar de att bli en del av ett skuggsamhälle, en grogrund för utanförskap, kriminalitet och droghantering.

Rättsosäker process

När Equmeniakyrkan argumenterar varför det behövs en amnesti för ensamkommande unga har de flera argument. Det handlar om säkerhetsläget i Afghanistan, där talibanerna är på frammarsch och flera terrordådet drabbat landet den senaste tiden. De lyfter också fram en långsam och rättsosäker asylprocess, vilket borde ligga till grund för en amnesti.

"Amnesti betyder i grunden nåd. Equmeniakyrkan menar att det är hög tid att Sverige visar nåd mot de ensamkommande unga som hotas av utvisning", står det i samfundets brev som är undertecknat av kyrkoledare Lasse Svensson.

Två krav

Brevet mynnar ut i två krav. Det första är "att genom lagstiftning utfärda en amnesti för ensamkommande unga som vistats i Sverige i minst två år". Det andra kravet är "att stoppa utvisningarna till Afghanistan".

När Dagen tidigare intervjuade Lasse Svensson om Equmeniakyrkans amnestikrav sa han att det många kommer att undra vad alternativet till amnesti egentligen är, då det här är unga människor som funnits i Sverige länge.

Samtidigt har ni många politiker och en folkopinion emot er?

– Jag tror att mycket talar för att opinionen kan svänga i den här frågan. Då gäller det att i det här läget att tala om hoppet och ljuset, om godhet och nåd, det som är de kristna paradgrenarna, svarade Lasse Svensson då.

Fler artiklar för dig