13 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Frälsningsarmén öppnar utslussningsboende i Stockholm

Frälsningsarmén i Stockholm satsar på utslussningshjälp till människor som genomgått behandling för missbruk.

1 av 2

Genom att öppna ett så kallat halvvägshus utrustas den redan existerande behandlingsverksamheten i Frälsningsarméns regi med ytterligare ett steg. Halvvägshuset Kurön, som invigs fredagen 27 september, ligger i Stockholmsförorten Ropsten och har 38 lägenheter för självhushåll med tillgång till personal dygnet runt.

Halvvägshus eller ett utslussningsboende är ett ställe där före detta missbrukare eller personer som avtjänat ett fängelsestraff kan bo med stöd under en övergångsperiod, innan det är dags att stå på egna ben ute i samhället.

– Har man genomgått behandling för missbruk och saknar någonstans att bo behöver man ofta komma till ett halvvägshus, säger Per-Johan Fernström, verksamhetschef på Kurön.

– Vi kommer att ta emot både personer som genomgått behandling på Kurön och andra behandlingsenheter, till exempel LP-stiftelse. Bara man gjort sin behandling och vill jobba vidare med sig själv uppfyller man kriteriet.

Läs också: Juristen Madeleine Sundell vill göra skillnad på riktigt

Flera utslussningsboenden

Att Frälsningsarmén i Sverige satsar på utslussningsboende efter behandling för missbruk är nytt Halvvägshuset Kurön är det första i Sverige i så stor skala. Nyligen invigdes ett utslussningsboende i Sundsvall i form av ett antal lägenheter.

– Så småningom vill vi också öppna halvvägshus i Göteborg och Jönköping, säger Per-Johan Fernström.

Halvvägshuset Kurön blir en del i en hel beroendevårdskedja som Frälsningsarmén i Stockholms bedrivit med början 1912. Den består av ett socialt center vid Hornstull, akutboende och motivationsavdelning i Midsommarkransen och behandlingshemmet Kurön på Ekerö. På Kurön finns ett kapell med obligatorisk morgonsamling på vardagarna för både personal och klienter. Verksamheten drivs utifrån tanken att tro på Gud kan hjälpa till ett meningsfullt liv.

Klienter från hela landet

I dag har man ramavtal med 169 kommuner och tar emot klienter från hela landet. man vänder sig till personer med hemlöshets- och beroendeproblematik.

– På halvvägshuset kan vi förutom personer som haft missbruk även ta emot personer som haft psykisk ohälsa och blivit vräkta, de som vuxit upp på fosterhem eller ungdomsboenden och de som kanske flytt från våld i familjen.

Tanken är att den som kommer till halvvägshuset ska bo där minst sex och maximalt tolv månader.

– Syftet med boendet är att skapa en fungerande vardag och fritid. Det är viktigt att man själv är motiverad, har ett arbete, praktik, går en utbildning eller är sysselsatt på annat sätt.

De boende kommer att coachas i hushållssysslor och hushållsbudget och ha tillgång till terapeuter.

Läs också: Frälsningsarmén agerar mot sexinviter på svenska thaimassagesalonger

---

Fakta:

---

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg jobbade fram till våren 2020 som reporter på Dagen med katolska kyrkan och sociala frågor som huvudsakliga bevakningsområden. Hon började på Dagen 2005 och har bland annat skrivit den uppmärksammade artikelserien ”Dokument: Karisma, om en känd pingstförsamlings uppgång och fall”. I grunden är hon utbildad jurist.

Fler artiklar från Nyheter