19 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Liberalerna: Kalla samvetsfrihet för "vårdvägran”

Samvetsfrihet ska inte förekomma inom vården, och begreppet ska bytas ut mot ”vårdvägran”. Det föreslår nu Liberalerna.

Lina Nordquist (L)

Frågan om samvetsfrihet har diskuterats livligt de senaste åren, med anledning av de uppmärksammade fall där barnmorskor krävt rätten att slippa medverka vid aborter. Nu vill Liberalerna att det ska lagstiftas mot samvetsfrihet inom vården. Att neka till att medverka vid abort ska kallas för "vårdvägran”, ett begrepp som partiet vill ska skrivas in i hälso- och sjukvårdslagen.

– Vård ska man få efter behov, inte efter sjukvårdspersonalens önskemål, säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, till SVT.

"Måste vara glasklara"

Friheten att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse ska enligt Liberalerna inte gälla vårdpersonal.

– Det är ju inte en frihet för den sjuka människa som vägras vård, detta är vårdvägran och det måste vi vara glasklara med, säger Lina Nordquist till SVT. Det framgår inte om hon menar att graviditet är en sjukdom, eller i vilka fall en abortsökande kvinna ska ses som sjuk.

Nordqvist menar att den som utbildar sig till barnmorska eller gynekolog också måste ställa upp på alla arbetsuppgifter som ingår i utbildningen.

Men samvetsfriheten är något som Sverige inte kan ta sig rätten att sätta sig över, menar Michael Anefur, KD:s talesperson för medicinsk-etiska frågor.

– Samvetsfriheten är ju konventionsstyrd, då måste man antingen ändra konventionen eller lämna den. Jag tror inte något av det är aktuellt, säger han till SVT.

"Komiskt förslag"

Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska människorättsjuristerna, beskriver på Twitter Liberalernas utspel som ett ”komiskt förslag”.

”Tycker de att vi ska föreslå ändring från samvetsfrihet i t ex Europakonventionen, EU:s stadga och FN-konventioner då?” skriver Ahlstrand.

Läs också Kristen barnmorska till Liberalerna: "Jag är ingen vårdvägrare"

David Högfeldt

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar