Nyheter

Hillsonggrundaren Brian Houston kritiserar ny abortlag

Nyligen godkände New South Wales, som sista delstat i Australien, en lag som gör abort tillåtet. “Det här är en tragedi”, skriver Hillsonggrundaren Brian Houston på Twitter.

Abortlagstiftningen i Australien styrs inte av någon federal lag – i stället är det upp till varje delstat att bestämma hur regleringen ska se ut. Och bortsett från Australiens mest folkrika delstat New South Wales, där bland annat Sydney ligger, har abort varit tillåtet i alla delstater sedan flera år tillbaka.

Men efter långa och upprörda debatter i New South Wales beslutade delstatens politiker i slutet av september att skrota den 119 år gamla lagen som kriminaliserade abort.

En "historisk dag"

Efter omröstningen kallade Jo Haylen, parlamentsledamot för Labour, dagen för en "historisk dag".

– Det handlar om att se till så att kvinnor kan göra val och att ingreppen är en del av sjukvården, sa hon enligt brittiska The Guardian till reportrar.

– Kvinnor kommer inte längre att bryta mot någon lag för det valet och det är underbart.

Enligt den nya lagen kommer aborter vara tillåtna under de första 22 graviditetsveckorna. Senare aborter kräver särskilt godkännande från två läkare.

"Säljas som reservdelar"

Samma dag som politikerna godkände den nya abortlagstiftningen kommenterade Lifenews.com beskedet på Twitter.

"New South Wales i Australien godkände precis officiellt aborter upp till vecka 22. Och den godkänner försäljningen av aborterade barndelar! Bäbisar ska inte dödas via aborter och säljas som reservdelar."

Brian Houston som grundade Hillsong i Sydney i början av 1980-talet återpublicerade tweeten från Lifenews.com med tillägget: "Det här är en tragedi i min hemstat. Mänskligt liv förstörs på lagligt sätt."

"Vi mörkade inte något"

Många av Brian Houstons följade applåderar hans upprördhet, medan många andra anklagar honom för hyckleri. De hänvisar till att Brian Houstons avlidna pappa, pingstpastorn Frank Houston, år 2000 erkände övergrepp på en pojke – något som aldrig ledde till en polisanmälan.

2015 sa Brian Houston i en intervju i Sky news att han blev "chockad" när han fick veta vad hans pappa gjort sig skyldig till.

– Att tvingas konfrontera min pappa, som var min förebild, var ett helvete. Men vi mörkade inte något. Vi visste inte att vi borde gått till polisen, sa han.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig