Nyheter

Svenska kyrkan och Pingst pratar teologi

Biskop Åke Bonnier gläds över en pågående inofficiell dialog mellan Svenska kyrkan och pingströrelsen. Under måndagen och tisdagen möts representanter för de båda kyrkorna i Alvik, Stockholm. – Våra samtal är djupt berikande och väldigt meningsfulla.

Varför för ni dialog med pingströrelsen?

– Det här är en inofficiell dialog, så vi behöver inte komma fram till gemensamma uttalanden och dokument. Men vi lär känna varandra ännu mer, och delar både det som skiljer oss åt och sådant där vi tycker lika, säger Åke Bonnier, biskop i Skara stift.

Hur länge har de här samtalen pågått?

– Vi har mötts sedan 2012, en gång per termin. I dag är vi tre personer från Svenska kyrkan och fem från pingströrelsen som träffas.

– Det här är så roligt, det vill jag understryka. I de här samtalen kan vi ha olika uppfattningar – och vi fördjupar olika ämnen. Det är otroligt viktigt.

Vad pratar ni om just nu?

– Det vill jag inte riktigt gå in på. En av poängerna är att vi grubblar ihop. Skulle vi gå ut med något så gör vi det gemensamt. Vi gläds över att samtalen äger rum och över varandra. Men på detaljnivå låter vi det stanna i gruppen.

Men något ni har pratat om kan du väl ändå berätta?

– Ja, genom åren har vi diskuterat saker som bibelsyn, dopfrågan, kyrkosyn och hur vi ser på religionsfrihet med mera.

Vad tror du människor i allmänhet tänker om relationen mellan Svenska kyrkan och pingströrelsen?

– Jag tror det ibland finns en fördom att kyrkor står på kollisionskurs med varandra, inte minst Svenska kyrkan och frikyrkorna. Då tänker man inte på att Svenska kyrkan är en av de fria kyrkorna som finns i Sverige.

– Jag brukar säga att ska vi tala om det vi har gemensamt får vi hålla på väldigt länge, och om det som skiljer – en kort stund.

Har Svenska kyrkan dialoger även med andra trossamfund?

– I någon mån. Vi har haft det med Equmeniakyrkan, och vi har biskopar som är i kontakt med både ortodoxa och katoliker. Vi gillar att tala med andra och med varandra.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar