Nyheter

Helle Klein kritiserade Svenska kyrkans tweet – fick stöd av Ulf Ekman

Helle Klein, präst och chefredaktör på tidningen Dagens Arbete reagerade på en post från Svenska kyrkans officiella twitterkonto.

En präst skrev där apropå Gamla testamentet: "Ja, Bibeln har många stränga regler och hårda straff, särskilt i Gamla testamentet. Även jag skulle dö några gånger om i den världen. Tack gode Gud för Nya testamentet och Jesus som lovar oss nåd och vill ge oss nytt liv".

Helle Klein skrev att hon tyckte det var ett vårdslöst uttalande "i dessa tider av antisemitism". "En teologi väldigt nära den judefientliga ersättningsteologin", slog hon fast, och undrade om uttalandet står för Svenska kyrkans officiella teologiska hållning. Hon skrev: "Ni får nog se över er policy hur ni svarar angående GT."

"Blev fel"

Ulf Ekman, numera katolik, instämde och gav Klein stöd: "Håller med dig Helle!" skrev Ulf Ekman.

Svenska kyrkan "pudlade" senare under dagen, och skrev att det "blev fel" i några tweets. Redaktören för Svenska kyrkans konto konstaterar: "I Svenska kyrkans syn på judisk tro och tradition ryms inte ersättningsteologi och förakt för Hebreiska bibeln/GT. Något det officiella dokumentet Guds vägar också gör klart. I ett par tweets blev det fel, något vi beklagar. Vi har mycket att lära".

Läs också Vad är ersättningsteologi? Dagen förklarar

Läs fler artiklar om Svenska kyrkan

Fler artiklar för dig