Nyheter

Lars Adaktusson pressade utrikesministern Ann Linde (S) om synen på Israel

Relationen med Israel ska bli bättre, men utrikesminister Ann Linde (S) ångrar inte erkännandet av Palestina och den förda politiken ligger fast. Så löd svaret då hon utmanades av kristdemokraten Lars Adaktusson.

Vad är planen för att återupprätta relationen med Israel? Det var frågan som KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson ville ha svar på då han vände sig till Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) i en riksdagsdebatt. Han önskade också att regeringen idkade viss självkritik för sitt beslut att år 2014 erkänna Palestina.

– En av anledningarna till att relationen med Israel är raserad är erkännandet av en palestinsk stat, menade Lars Adaktusson.

Fick ett svar

Lars Adaktusson fick omgående svar på en av sina frågor, erkännandet av Palestina.

– På frågan om det var rimligt och riktigt är svaret ja, svarade Ann Linde.

Men någon plan för att upprätta relationen till Israel ville hon inte presentera, och tyckte heller inte att det behövdes då utrikesministern själv inte ansåg att läget är så illa. Hon berättade själv om sina egna besök i Israel som handelsminister och att när det gäller handel och kulturella utbyten finns inga problem, det man är oense om kan kokas ned till palestinaerkännandet.

Gång på gång i debatten försäkrade Ann Linde att Israel har rätt att existera. Men lika många gånger passade hon på att fördöma israeliska bosättningar som utrikesministern menade var ett stort hinder för att få till en fredsprocess.

Lars Adaktusson ville rikta blickarna mot det palestinska ledarskapets brister samt terrororganisationer och diktaturer med det uttalade målet att förinta Israel.

– Erkännandet av en palestinsk stat applåderades av diktaturerna och terrorgrupperna, sa Lars Adaktusson.

Han menade att regeringen i sin politik glömmer bort den konflikt i regionen som står mellan demokrati och diktatur och pekade på att Israels existens varit hotat från självständighetsdagen 1948 fram till i dag.

Läs också Nya utrikesministern öppnar för bättre Israel-relation: Vill träffa ambassadören

Enade om två stater

Socialdemokrater och kristdemokrater har under en längre tid varit i luven på varandra när det gäller synen på Israel. Men samtidigt är båda partierna i grunden enade, vilket också kom fram då Linde och Adaktusson debatterade. För vad båda parter vill se är en tvåstatslösning. Det är främst vägen dit man är oense om.

Lars Adaktusson ville se en omprövning av erkännandet av Palestina och önskade främst en förändring hos dem som önskade Israels utplåning. Ann Linde stod bakom tidigare beslut och hoppas på goda relationer med Israel trots kritik av bosättningspolitiken.

Läs även Hur ska kristna tänka om Israel?

---

Sverige och Israel/Palestina

 • År 2014 erkände Sveriges rödgröna regering Palestina som självständig stat.

  Beslutet möttes av hård kritik från oppositionen.

  Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) nekades sedan inträde i Israel.

  Nye ministern Ann Linde (S) lovar nu förbättrade relationer.

  Hon står dock helt bakom beslutet att erkänna Palestina.

  I tisdags debatterade hon frågan med Lars Adaktusson (KD).

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar