Nyheter

Daniel Alm ska prata om tungotal med riksdagspolitiker

Kan man prata om tungotal med riksdagspolitiker och kulturskribenter likväl som med frivilligledare i kyrkorna? Pingstledaren Daniel Alm gör ett försök när han släpper boken "Tungotal, tänkande, tjänande".

I nästa vecka bjuder Alm och Pingst in politiker, kulturskribenter, journalister och kyrkoledare till ett samtal om andlighet, reflektion och aktivism i en hotellmiljö i centrala Stockholm. Det blir bland annat ett samtal mellan Daniel Alm och Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson med exempel från Lewi Pethrus och Dag Hammarsköld.

Pingstledaren vill beskriva hur den globala pingströrelsen har blivit känd för bönen tungotal, men också för ett stort socialt engagemang.

Kan man verkligen tala med riksdagspolitiker om tungotal och den helige Ande?

– Är det här vansinnigheter och galenskaper, eller är det på riktigt? Den frågan kan naturligtvis ställas. Jag tror att det finns ett intresse. Övertygelse är ju det intressanta. Däremot inte fanatism och extremism. Men det kan man inte bekämpa genom att förbjuda religion, utan genom att umgås med friska rörelser, säger Daniel Alm.

– En frisk och sund pingstandlighet driver fram engagemang och en samhällsomvandlande barmhärtighet. Nobels fredspris, som precis har getts till en pingstvän i Etiopien, är ju ett exempel på detta.

Ledare möts i Umeå

Redan nu i helgen blir boken "Tungotal, tänkande, tjänande" (Libris förlag) också kurslitteratur när Folkets hus i Umeå fylls av flera hundra frivilligledare från pingstförsamlingarna i norra Sverige. Två liknande regionala inspirationssamlingar med frivilligledare följer inom kort i Västerås och Jönköping. Totalt hoppas man samla upp emot 2 500 personer.

– Erfarenheten av Andens dop och tungomålstalande kan beskrivas som aktivistisk mysticism. Och mitt i detta behövs det också reflektion och fördjupning. Vi passar inte in på skalor av liberalism och konservatism, utan Anden ger en annan vinkel. Den väcker en djupare kärlek, säger Daniel Alm.

Hur står det egentligen till med tungomålstalandet i pingstförsamlingarna i dag?

– Det finns inga Sifo-undersökningar om detta. Men det är en brunn som riskerar att ösas igen lite grand, och jag har försökt att gräva upp den igen. I vår rädsla för osund karismatik har vi ibland släppt fram det mest osunda, nämligen ingen karismatik alls.

Tar avstånd från missbruk

I boken tar han avstånd från osund karismatik. Han jämför med kärlek. Människors kärlek till varandra kan missbrukas, men det är svårt att leva utan kärlek för det. Daniel Alm förklarar att han vill vända sig både inåt och utåt på samma gång.

– Det här är en inlaga i debatten om religionsfrihet, och att vi som kyrkor är en del av samhället.

Läs också Vad är egentligen tungotal? Pastorn förklarar

---

"Pingst ledare" tränar volontärer i hela landet

  • "Pingst ledare" kallas regionala inspirationsdagar för frivilligledare inom pingströrelsen som anordnas under hösten. Totalt räknar man med att samla upp emot 2 500 personer.

    Lördagen 19/10 möts man i Umeå. Därefter följer Västerås 9/11, samt Jönköping 16/11.

    "Tungotal, tänkande, tjänande" är temat för årets samlingar. En mängd valbara seminarier erbjuds kring allt från musik, teknik, ungdomsfrågor, omsorg, ledarskap och mötesledning, med mera.

---

Fler artiklar för dig