24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristna flyr striderna i Syrien

Nu flyr kristna striderna i nordöstra Syrien, där Turkiet rycker fram. – De kristna som finns kvar överväger om man ska fly och vart man i så fall ska ta vägen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare på Open Doors.

1 av 2

Det var den 6 oktober som Turkiet meddelade att man tänkte gå in i Syrien för att skapa en "skyddszon". Den 9 oktober drog turkarna igång sin militära operation. Sedan dess har flyktingströmmarna från de nordöstra delarna av Syrien tilltagit för varje dag.

Nu meddelar den obundna kristna missionsorganisationen Open Doors att minst 90 kristna familjer tvingats fly från gränsstaden Qamishli, som har drabbats hårt av de senaste dagarnas bombanfall från Turkiet. Nyhetssajten Voice of America skriver att bland annat kyrkan i Qahtaniya nära Qamishli träffades av turkiska bomber i fredags, och att delar av byggnaden blev förstörd.

Konstant skräck

Hadeel Oueis, en syrisk Washington-baserad journalist, berättar för Voice of America att hennes släkt i nordöstra Syrien lever i "konstant skräck".

Pastor George Mushi är en av de kristna som finns kvar i Qamishli. Han berättar för Open Doors att han har församlingsmedlemmar som blivit allvarligt skadade av granater.

– Redan i den här inledande fasen av framryckningen har vi ett antal människor som har stora behov. Vi konstaterar också att Läkare utan gränser beslutat sig för att lämna området, vilket visar hur allvarligt läget är, säger pastor Mushi.

Kristna i området oroar sig både för det turkiska anfallet och för våld från den militanta islamistgruppen Jabhat al-Nousra, som Turkiet tar hjälp av, skriver Open Doors i ett pressmeddelande.

"Symbolhandling"

Det finns cirka 50 000 kristna i nordöstra Syrien, och staden Qamishli har traditionellt haft en kristen befolkning.

– På ett sätt är det en symbolhandling från Turkiet att utsätta just Qamishli för beskjutning, eftersom det är en plats befolkad av så många kristna. Det följer också hur den nuvarande regimen i Turkiet ser på den kristna delen av befolkningen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors.

Peter Paulsson, Open Doors.

Han berättar att Open Doors följer rapporteringen dagligen från området.

– VI försöker stötta de kristna som finns kvar, och möta upp de som flyr med det som kan tänkas behövas på de ankomstorter som de beräknas komma till, säger Peter Paulsson.

Läs också Skandinaviska hjälpinsatser i Syrien avbryts – för stor risk

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar