24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Skandinaviska hjälpinsatser i Syrien avbryts – för stor risk

Act Svenska kyrkans samarbetspartners i nordöstra Syrien har på grund av säkerhetsläget – som beskrivs som kaotiskt – tvingats avbryta pågående hjälpinsatser.

1 av 4

Det är danska DanChurchAid (DCA), Act Svenska kyrkans partner i området, som liksom flera andra biståndsorganisationer har tvingats evakuera sin personal.

– Just nu undersöker vi tillsammans med DCA var och när verksamheten i Syrien kan återupptas. Vi har beredskap att göra det så snart som säkerhetsläget tillåter, säger Rania Salameh, humanitär handläggare för Act Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

"Många flyr i panik"

Efter att Turkiet påbörjade en mark- och flygoffensiv mot nordöstra Syrien för en dryg vecka sedan har det på kort tid skapats 150 000 nya internflyktingar – en siffra som befaras stiga till upp emot 400 000 den närmaste tiden.

– Situationen är kaotisk och många flyr i panik från området. Problemet är att de som flyr inte vet vart de ska ta vägen. Det är cirka 50 mil till den närmaste fungerande gränsen till den kurdiska delen av Irak, säger Rania Salameh i ett pressmeddelande.

Läs även Biskop varnar för massflykt av kristna från Syrien efter invasion

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar