19 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

SD överger sin tidigare linje om abort och samvetsfrihet

Sverigedemokraterna tänker inte längre driva frågan om samvetsfrihet för barnmorskor. Därmed finns det inget parti i riksdagen som vill lagstifta till förmån för barnmorskor som inte vill medverka vid abort.

1 av 2

Det politiska intresset för att införa lagstadgad samvetsfrihet i Sverige är numera iskallt då Sverigedemokraterna ser ut att vara på väg att ändra sig i frågan. När partiet samlas för landsdagar, 21-24 november i Örebro, är partiledningens önskemål att sluta driva frågan, rapporterar Ekot.

Vill nå kvinnliga väljare

Detta sker hand i hand med att partiet även överger sin linje i abortfrågan, då SD inte längre vill sänka abortgränsen till vecka 12 utan ansluta sig till övriga partiers linje om fri abort till vecka 18.

– Jag är en av dem som har drivit det, säger partiledare Jimmie Åkesson till Expressen.

En av orsakerna bakom omsvängningen sägs vara att Sverigedemokraterna har svårt att nå ut till kvinnliga väljare och att partiets abortpolitik har varit problematisk. SD pekar själva ut det här i sin interna valanalys efter riksdagsvalet 2018.

Enligt Ekot vill SD i stället fokusera på att minska antalet oönskade graviditeter, samt se över de väldigt sena aborterna.

Läs även Ledaranalys: Därför är SD snart är största partiet i Sverige

Liknar KD:s politik

Därmed ser det ut som att SD mer eller mindre kommer att få en liknande politik som KD när det gäller synen på aborter och samvetsfrihet. Samvetsfrihet är något som varit uppe till debatt många gånger inom Kristdemokraterna och gång på gång har motioner lagts fram till partiets riksting, så sker även i år. Men partiledningen har konsekvent sagt nej och menar att samvetsfrihet är något som går att göra upp om av direkt berörda parter på en arbetsplats.

Läs även Alf Svensson: Börja prata med SD – så de tvingas ta ansvar

Drivs i Europadomatolen

Men frågan har de senaste åren blivit väldigt känslig efter att två kristna barnmorskor drivit frågan om samvetsfrihet rättsligt. Efter det har flera aktörer inom vården markerat att de inte vill anställa barnmorskor som inte kan tänka sig medverka vid aborter. Ärendena är nu överklagade till Europadomstolen, men någon rättsprocess har ännu inte påbörjats.

Nyligen kom också Liberalerna med ett utspel som ytterligare ska försvåra för barnmorskor som önskar samvetsfrihet, då de föreslog att samvetsfrihet borde kallas för vårdvägran i svensk lagtext. Förslaget kritiserades eftersom samvetsfrihet finns inskrivet i Europakonventionen och ingår i det helhetspaket som utgör mänskliga rättigheter, då handlar det inte bara om barnmorskornas situation utan samvetsfrihet berör även andra områden.

Läs även L: Därför bör vi kalla samvetsfrihet för vårdvägran

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar