17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Lars Adaktusson orolig för kristna på Nineveslätten i Irak

En muslimsk majoritet tar över i gamla kristna städer på Nineveslätten i Irak. Utrikespolitikern Lars Adaktusson (KD) oroas också över shiamuslimsk iransk milis i området, som hotar den kristna ursprungsbefolkningen. – Jag känner mig mer pessimistisk än tidigare, säger Adaktusson, just nu på resa i Irak, till Dagen.

1 av 7

Det är femte gången Lars Adaktusson besöker Nineveslätten sedan Islamiska staten, IS, gick till angrepp 2014. I veckan åker han åter runt i området kring det sönderbombade Mosul. Adaktusson möter bland andra kyrkoledare, den kristna minoritetens politiska partier och den kurdiska regionsregeringen i området.

Den svenske riksdagsmannen tycker sig se en del positiva tecken när det gäller återuppbyggnaden av förstörda byggnader och kyrkor i området, även om det han säger att det borde ske i en betydligt högre hastighet. Han noterar också att ungefär 65 000 kristna flyktingar från Nineveslättens mindre byar och städer nu har återvänt, av ursprungligen 125 000 i området. Samtidigt är det endast några få kristna familjer som har återvänt av de cirka 200 000 kristna flyktingarna från Mosul.

Demografiska förändringar

Men Lars Adaktusson berättar också för Dagen om vad han kallar "illavarslande faktorer" som han inte har sett vid sina tidigare besök. Det handlar för det första om en demografisk – befolkningsmässig – förändring. Ett besök i staden Bartella i södra delen av Nineveområdet är ett exempel.

– I Bartella är det nu en muslimsk majoritet jämfört med tidigare när det var en kristen majoritet. Det märks tydligt i stadsbilden och i de politiska beslut som fattas, eftersom det är en muslimsk borgmästare som också uppmuntrar inflyttning av muslimer. En tredjedel av den ursprungliga befolkningen i Bartella har återvänt, men betydligt fler shiamuslimer har flyttat in.

På frågan varför den demografiska förändringen är bekymmersam svarar Adaktusson:

– Det är oroande att det kristna kulturarvet och kristendomen inte bevaras på det sätt som assyrier, syrianer och kaldéer har gjort genom århundraden. När det kommer in en muslimsk majoritet blir det ett hot mot den kristna kulturen.

Iransk milis ett hot

Den shiamuslimska milisen Hashd al-Shaabi, med kopplingar till grannlandet Iran, är ett annat orosmoment, enligt Lars Adaktusson. Milisen samarbetar med Iraks regering och armé och är på plats med acceptans från Bagdad. I dagsläget är det till stor del Hashd al-Shaabi-milis som står för säkerheten i stora delar av NIneveområdet.

– Det ökande iranska inflytandet är djupt bekymmersamt. De kristna grupperna känner stor misstänksamhet mot millisen, och det förekommer trakasserier och angrepp mot de kristna grupperna. Milisen är en part som ytterligare understödjer den demografiska förändringen som pågår.

Lars Adaktusson anser att den irakiska centralregeringen i Bagdad nu sitter på nyckeln till att förändra den negativa utvecklingen. Han hoppas att beslutet från 2014 om ett kristet självstyre på Nineveslätten ska genomföras.

"Sverige bör villkora bistånd"

Han menar också att Sverige, i den mån det krävs, borde villkora sitt humanitära stöd till Irak, med krav på respekt för ursprungsbefolkningarna och deras rättigheter.

– När jag nu möter kyrkoledare och politiker är de mer uppgivna än tidigare. "Vi har blivit lovade hjälp, men är övergivna", säger de. Det är tungt att se detta, säger Lars Adaktusson.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar