Nyheter

Spänt läge i Etiopien – kyrkor attackerade

Under helgen som gick dödades nära 90 personer i protester och upplopp i Etiopien. Premiärminister Abiy Ahmed, som nyligen fick Nobels fredspris, står inför tuffa utmaningar.

1 av 3

Protesterna har drabbat både muslimer och kristna, skriver nyhetssajten Christian Headlines. Under helgen attackerades kyrkor och minst en moské. Religion och etnicitet finns med som ingredienser i konflikterna, som nu hotar det fredsarbete som premiärministern initierat i landet.

Enligt brittiska tidningen The Guardian var det aktivisten Jawar Mohammeds uppmaning att protestera mot regeringens politik som satte igång den nya vågen av oroligheter. Jawar Mohammed menar att regeringsföreträdare har försökt tysta honom. Protesterna har lett till att över 400 personer har gripits, och runt 90 personer har dödats. Det är i de flesta fallen regeringens säkerhetsstyrkor som orsakat dödsfallen, enligt Ethiopian Human Rights Commission.

Läs mer Så har Nobelpristagaren Abiy Ahmeds kristna tro påverkat Etiopien

Hyllas av många

Abiy Ahmeds fredsinitiativ, som bland annat lett till ett slut på den långa konflikten med grannlandet Eritrea, hyllas av många kristna i Etiopien.

– Jag ser Abiy som ett bönesvar, säger Frew Tamrat, rektor vid Evangelical Theological College i Addis Abeba, till Christian Headlines.

– Han försöker att leva efter bibliska värderingar.

Men andra kristna är mer kritiska.

– Han kanske kommer att förtjäna nobelpriset - men inte nu, säger Meron Tekleberhan, teolog och lärare, till Christian Headlines.

Läs mer Över 60 döda vid protester mot kristna fredspristagaren Abiy Ahmed

Fler artiklar för dig