Nyheter

Präst tittade på porr under konfirmationsläger - nu får han sparken

Den präst som tittade på porr under en resa från ett konfirmationsläger har blivit av med jobbet. Nu är det upp till domkapitlet om mannen dessutom ska avkragas.

I helgen kunde Dagen rapportera att en förundersökning mot en präst inom Svenska kyrkan, som misstänktes ha tittat på barnporr under en konfirmandresa, har lagts ner.

Prästen polisanmäldes av sin församling i Stockholms stift efter att konfirmander, som tyckt sig se prästen titta på barnporr, slagit larm. Konfirmanderna filmade prästen när han tittade på porr på sin dator på tåget från konfirmandresan.

Misstanken utreddes av polisens barnpornografigrupp, men fann inga bevis för att prästen verkligen skulle ha tittat på barnporr. Förundersökningen lades ner.

Trots det mister prästen i fråga jobbet. Orsaken är att församlingen anser att mannen inte är lämplig för arbete som präst som jobbar med ungdomar.

– Det förtroende som en präst bör ha är förbrukat, både gentemot föräldrar och gentemot ungdomar, säger församlingens kyrkoherde till TT.

– Avslutet har skett i samverkan med facket, prästen själv och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Påkommen vid två tillfällen

Prästen, som har arbetet vid en församling i Stockholms stift, ska ha tittat på porr vid två olika konfirmandläger. Vid båda tillfällena ska konfirmander ha sett och filmat vad prästen har tittat på, enligt församlingens kyrkoherde.

Huruvida mannen kan fortsätta att jobba som präst över huvud taget beslutas av domkapitlet. Domkapitlet har kontaktats och en utredning av prästen väntas.

TT och Dagen

Läs mer Domkapitlen får inte begära ut straffregister på anställda - brottsdömda jobbar kvar

Fler artiklar för dig