15 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Pingstprofilen Martin Tornell har avlidit

Pingstprofilen och missionsmannen Martin Tornell har fått sluta sina dagar, 95 år gammal. Han blev känd för den breda pingströrelsen som ordförande för Nyhemsveckan under 19 års tid.

1 av 2

Martin Tornell avled på onsdagen. Han har varit pastor i flera pingstförsamlingar i landet, bland annat Linköping och Örnsköldsvik, men framför allt har han tjänat Filadelfiakyrkan i Stockholm under många år. Där var han också aktiv medlem och gudstjänstbesökare fram till slutet.

Effektiv ordningsman

Han blev 1978 anställd som missionssekreterare i Filadelfia, och fick en nyckelroll för pingströrelsens cirka 900 missionärer på olika håll i världen.

Som sittande ordförande för pingströrelsens konferens Nyhemsveckan utanför Mullsjö/Jönköping blev Martin Tornell känd som en effektiv administratör, med förmågan att avbryta "långpratare".

Arne Winerdal, journalist och författare, skrev för tolv år sedan en bok om Martin Tornells liv, och talade med honom så sent som för någon vecka sedan, dagen före hans 95-årsdag den 14 november.

Något av det sista Martin Tornell uttryckte till honom i samtalet var: "Jag får så många berättelser om vad Gud gör i hela Sverige just nu".

– In i det sista hade han blicken riktad framåt i stället för att fastna i backspegeln, säger Arne Winerdal.

Bodde i fattighus

Martin Tornell kom från fattiga förhållanden, och som barn bodde familjen en period i fattighuset i Täby utanför Stockholm.

Själv brukade Martin Tornell på ålderns höst uttrycka att han var den ende som arbetat tillsammans med samtliga sex föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm: Lewi Pethrus, Willis Säwe, Karl-Erik Heinerborg, Owe Lindeskär, Sten-Gunnar Hedin och Niklas Piensoho.

Läs mer Diversearbetaren

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar