17 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Gunnel Henrysson står bakom succé med gratis vantar i Karlskrona

Någon hade i veckan lagt ut nystickade vantar som var helt gratis i busskurerna i Karlskrona. Nu har välgörarna avslöjats: det var kantorn och församlingspedagogen Gunnel Henrysson i Lyckå församling som kom med idén. Och hon har flera kyrkliga syföreningar bakom sig.

1 av 3

Gunnel Henrysson är till vardags församlingspedagog och kantor i Lyckå församling i Svenska kyrkan. I församlingen finns två syföreningar. Idén med att sticka gratis-vantar fick Gunnel genom ett liknande projekt i Luleå församling, där man stickat halsdukar och delat ut.

– I våras frågade jag damerna i våra syföreningar vad de trodde om att sticka vantar till behövande. De sa: ´Å, så roligt!´ berättar Gunnel Henrysson för Dagen.

Hon säger att hon tycker att man ska sprida glädje i gråa november, och att det också är budskapet från församlingen.

– Jag har sedan själv lagt ut vantarna under måndag, tisdag, onsdag den här veckan. Det har varit festligt att se att när jag kommer tillbaka senare är de upplockade, säger hon.

Stå upp för medmänsklighet

Sammanlagt har det blivit ett 50-tal vantar. På alla vantpar finns en liten lapp fastsatt. Där står: "Det börjar bli kallt. Fryser du? Dessa vantar är inte borttappade. De är handstickade just för dig! Ta dem. Varsågod!"

På baksidan av lappen finns tillägget: "Det blåser kallt både bildligt och bokstavligt talat, men det finns också människor som står upp för medmänsklighet och värme. Vantarna är en enkel påminnelse om att vi alla kan bidra till ett varmare samhälle."

Alla vantar är inte hemstickade, en del av dem är köpevantar som syföreningarna velat bidra med. Hemstickade eller ej - genomslaget i sociala medier gick på ett ögonblick.

– Jag anade inte att det skulle bli en sådan succé. Jag tänkte kanske att det skulle nå ut lokalt, men inte mer än så. Men sociala medier går ju snabbt och sveper över hela landet, säger Gunnel Henrysson.

Nu har hon fått tusentals likes och mängder med uppmuntrande tillrop.

– Det som har spridits på Facebook är fantastiskt, många skriver "å, vilken fin gest". Och genom att skriva det sprids det ringar av glädje, säger Gunnel Henrysson.

Jag hoppas att vår tanke att sprida ljus och värme ger ringar på vattnet.

Små gester är viktiga

Det kan behövas, tycker hon.

– Det finns mycket elände i samhället, och därför behöver vi något positivt. Jag hoppas att vår tanke att sprida ljus och värme ger ringar på vattnet.

Hon vill uppmuntra till just små gester av vänlighet och värme.

– Lyckå församling har många volontärer, och vi behöver vara en hjälpande hand utåt. Det behöver inte vara så svårt. En enkel gest kan ge mycket glädje och värme.

Gunnel Henrysson berättar om den som först lade ut bilder på vantarna på nätet.

– Hon skrev: "så fina de är" - men hon tog inte vantarna själv. Det är fint att man kan tänka sig att det är någon annan som behöver dessa vantar, säger hon.

Läs även Maja Floberg vill förena slöjd och teologi

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter