16 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

SD vill utreda dödshjälp i Sverige

SD:s partiledning ville inte närmare utreda frågan om dödshjälp i Sverige. Men ombuden på SD:s landsdagar har nu beslutat att det ska bli en utredning av juridiska och etiska riktlinjer runt dödshjälp.

Ombuden på SD:s landsdagar har beslutat att partiet ska utreda dödshjälp. Per Ramhorn (till vänster) är sjukvårdspolitisk talesperson, här ses han tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens 2018.

Så här svarade representanter för SD när Dagen inför valet sände frågor till alla partierna om deras syn på dödshjälp. Dagen undrade om en röst på SD kan innebära att man lägger en röst på att införa aktiv dödshjälp. SD svarade:

"Nej. Ett alternativ till aktiv dödshjälp är en väl utbyggd palliativ vård som kan hjälpa särskilt utsatta patienter med symtomlindring och psykosocialt stöd ända in i döden, Sverigedemokraterna är inte för dödshjälp men vi är för en utbyggd palliativ vård så att den blir likvärdig i hela landet. I dag används nedsövning i form av terminal sedering i svåra fall och vi anser att det behövs nationella riktlinjer för användningen av det."

Parlamentarisk utredning

Nu har SD bestämt sig för att utreda frågan. Partistyrelsen led här ett halvt nederlag - en motion om att partiet skulle börja driva frågan om att tillåta dödshjälp enligt den så kallade Oregon-modellen avslogs. Men däremot röstade ombuden för att partistyrelsen ska se till att utreda de juridiska och etiska riktlinjerna runt dödshjälp i Sverige inför nästa gång partiet har landsdagar, år 2021.

Per Ramhorn, som är sjukvårdspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, säger till SVT Nyheter att det behövs en stor parlamentarisk utredning om man ska införa någon form av dödshjälp i Sverige.

"Komplicerat"

– Vi får se var vi landar om vi ska föreslå det, säger han.

Han tycker inte att frågan har skötts på ett bra sätt i de länder där man infört dödshjälp, och att frågan därför är komplicerad.

– Även statens medicinetiska råd är inne på att det finns problem. När man ser på det här i ett större perspektiv så är det mycket mer komplicerat än om man vill införa det eller inte, säger han.

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar