06 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Bit av Jesu krubba återförs till Betlehem

Påven ger de kristna i Heliga landet en tidig julklapp. En bit av Jesu krubba återvänder från Rom till Betlehem.

För snart 1 500 år sedan fördes fem träbitar, som enligt traditionen är delar av Jesu krubba, från Betlehem till Rom. Där finns de att beskåda i basilikan Santa Maria Maggiore, världens mest kända Mariakyrka och ett viktigt pilgrimsmål.

Ny attraktion

Nu har påve Franciskus bestämt att en av dessa bitar ska få ”komma hem” – ett beslut som hälsas med glädje av de kristna i Heliga landet, åtminstone av dem som fäster vikt vid reliker. Och turist- och pilgrimsnäringen ser det som en ny viktig attraktion.

– Vi är tacksamma till påven för denna gåva och för att rätten att förvalta denna heliga relik. Det här är en mycket betydelsefull händelse för oss, säger Francesco Patton, Franciskanerordens custos (väktare) i Jerusalem, till den israeliska tidningen Haaretz.

Tilldragelsen firas med gudstjänster och processioner i Jerusalem på fredag innan reliken förs till Betlehem på lördag. Också där välkomnas den med ceremonier samtidigt som staden tänder den stora granen på Krubbans torg inför första advent. Reliken ska förvaras och visas i den katolska S:ta Katarinakyrkan som ligger i omedelbar anslutning till Födelsekyrkan i Betlehem.

– Det är en historisk flytt. Den återvänder till ursprungsplatsen och blir en stor attraktion för troende i Palestina och turister från hela världen, säger Amira Hanania, medlem av den palestinske presidentens kommitté för kyrkliga frågor, till Reuters.

Läs mer Efter 1400 år i Rom – nu är reliken tillbaka i Betlehem

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Fler artiklar från Nyheter