09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Så här kommer nya Smyrnakyrkan i Göteborg se ut

Uppdraget att rita nya Smyrnakyrkan i Göteborg går till arkitektbyrån Elding Oscarson och så här kommer kyrkan att se ut. Urban Ringbäck: Det ser jättefint ut och det blir en klar förbättring jämfört med den kyrka vi har i dag som inte är anpassad efter våra behov.

Under hösten har fyra olika arkitektfirmor ritat var sitt förslag på hur en ny kyrka kan se ut.

En jury bestående av representanter från Smyrnakyrkan, stadsbyggnadskontoret, Sveriges arkitekter samt det kommunala bolaget Älvstranden utveckling, har nu valt ett av förslagen.

Första större projekt

Uppdraget går till Elding Oscarson, en arkitektbyrå med åtta anställda som har funnits i tolv år. De tilldelades 2017 Kasper Sahlinpriset på arkitekturgalan i Stockholm för tillbyggnaden av Skissernas museum i Lund.

– Nya Smyrnakyrkan är vårt första större projekt. Det känns fantastiskt roligt att ha fått förtroendet, flera stora arkitektbyråer var ju med och gjorde ritningar, säger Johan Oscarson till Dagen.

Enligt juryns motivering är deras förslag det "som mest förtjänstfullt förenar arkitektonisk kvalité med projektets hållbarhetsmål och funktionella krav".

– Det förslaget stod ut genom att vara väl förankrat i platsen samtidigt som det speglar nutiden och blickar mot framtiden, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt och medlem i juryn, i ett pressmeddelande.

Bättre funktionalitet

Den nya kyrkan blir betydligt större än den nuvarande. Men fördelarna med en ny kyrka ligger inte enbart i större ytor utan Urban Ringbäck lyfter även fram funktionaliteten som viktig i sammanhanget.

– I markplanet blir det en stor vardagskyrka som vi hoppas ska blir en tillgång när vi signalerar att vi vill vara en öppen kyrka för alla. En kyrka för alla generationer är en tillgång i det mångkulturella samhälle där vi lever, säger han till Dagen.

Fem våningar - tre kyrksalar

Kyrkan är ritad i fem våningsplan plus en källarvåning och innehåller tre olika kyrkosalar varav "ett fantastiskt kyrkorum" där huvudgudstjänsterna kommer att firas, kapell, lokaler för barn- och ungdomsverksamhet, kafé och mer därtill.

– Ett kyrkobyggnadsprojekt i den här omfattningen innehåller alltid kompromisser men jag tror inte att någon kommer att bli missnöjd. Det ser jättefint ut och det blir en klar förbättring jämfört med den kyrka vi har i dag som inte är anpassad efter våra behov.

Symbol för enhet

Kyrkan är också tänkt att uppfylla nutidens krav på hållbarhet ur flera olika aspekter.

– Vi ser vår nya kyrka som en symbol för en enad stad på andra sidan Göta älv. Göteborg är som de flesta större städer i Europa en segregerad stad med stora klasskillnader och där vill vi dra vårt strå till stacken, förklarar Urban Ringbäck.

Nya Smyrnakyrkan blir dessutom den första större nya byggnaden i det som ska bli en helt ny stadsdel på den plats som tidigare var Frihamnen i Göteborg. Ett jätteprojekt med tusentals nya bostäder och arbetsplatser.

– Det känns jättespännande att få vara en pusselbit i det stora projektet. Vi vill att kyrkan ska synas och tycker att arkitekterna lyckats väl med att få till det.

Den tidsplan som församlingen arbetar efter är att lämna in en bygglovsansökan i början av nästa år, byggstart hösten 2020 och invigning av nya kyrkan 2022, som Dagen tidigare rapporterat.

Håller den tidsplanen?

– Det är målsättningen och det ser lovande ut. Samtidigt vet vi att det kan hända saker som gör att den tidsplanen inte håller. Det här har varit en lång process på tio år, där processen stått stilla under några perioder. Så det är nog bäst att inte lova, men vi är optimistiska.

Läs också Gamla Smyrnakyrkan i Göteborg såld - de tar över fastigheten nu

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter