24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Stefan Löfven besöker Frälsningsarmén - vill lära sig om hjälparbetet

Statsministern kommer i helgen att besöka Krukmakarens hus i Visby för att få en inblick i Frälsningsarméns hjälparbete inför julen.

Stefan Löfven besöker Frälsningsarmén i Visby i helgen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har siktet inställt på Gotland i helgen där han bland annat ska hålla sitt jultal i en av Visbys ruiner. Men innan dess hinner han också med ett besök hos Frälsningsarmén.

Ann-Christine Karlsten står som värd för besöket.

Varför ska Löfven besöka er i Krukmakarens hus?

– För att han håller sitt jultal i Visby på söndag och hade önskat att få göra besök hos några som jobbar med socialt arbete kring julen. Socialdemokraterna här på Gotland valde då ut oss, säger Ann-Christine Karlsten till Dagen.

Mitt i hjälparbetet

Stefan Löfven kommer på besök mitt under den ordinarie utdelningen av julklappar och ekonomiskt stöd till behövande, han kommer få träffa volontärerna bakom som han också får samtala med.

Vad vill ni visa upp för statsministern?

– Han har frågat efter att få se vad vi gör, så det kommer han få se. Men vi kommer att berätta om den vändning vi sett, hur behoven ökade kraftigt mellan 2009 och 2010. Sedan 2013 gick det käpprakt uppåt med ansökningar. Vår observation är att det hände för att folk blev utförsäkrade.

Samhällets ansvar

Ann-Christine Karlsten säger att Frälsningsarméns mål inte är att behöva göra de här punktinsatserna för behövande inför julen, målet är att hjälpa folk att komma ut ur bidragsberoende och att samhället ska ta sitt ansvar.

– Men maskorna är för grova och vi möter dem som faller emellan.

Men helst vill ni att samhället ska klara det här?

– Absolut. Men jag har svårt att tro att samhällets stora maskineri fullt ut klarar det, man måste hitta smidigare och snabbare insatser att samverka med, om det nu är kyrkan eller andra idéburna organisationer.

Inför julen har gotlänningar kommit med julklappar och pengar så att Frälsningsarmén ska kunna hjälpa dem i behov. Ofta sker det via individuella möten, och några sådana möten har skjutits upp i och med statsministerns besök. I övrigt kommer verksamheten pågå som vanligt.

Förstår för kyrkkaffet

Stefan Löfven besöker kyrkan i samband med söndagsgudstjänsten, men kommer själv inte att närvara, utan har då en pressträff.

– Det enda som påverkar gudstjänsten är att vi skippar kyrkkaffet, eftersom det måste förberedas innan. Så i stället blir det frukt, säger Ann-Christine Karlsten.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar